54. Дечји октобарски салон

54. Дечји октобарски салон

Чувајмо природу, да би она сачувала нас

28. септембар - 31. октобар 2019.

54. Дечји октобарски салон - Чувајмо природу, да би она сачувала нас

Свечано отварање: субота, 28. септембар 2019. у 13:00, МПУ

  • Додела диплома и награда
  • Музички програм: Дечји хор РТС-а „Колибри“ изводи нумеру Планета

Аутори каталога и изложбе: Милица Цукић, музејски саветник и Леа Зеи, ликовни педагог

Организатор: Музеј примењене уметности

Чувајмо природу, да би она сачувала нас слоган је под којим ће бити одржан 54. Дечји октобарски салон Музеја примењене уметности, током октобра месеца 2019. године.

Развој цивилизације донео је човеку велики напредак у свим областима живота. Међутим, стварањем потрошачког друштва, човек је почео немилосрдно и свакодневно да загађује планету Земљу. У својој охолости, заборавили смо колико зависимо од природе. Довољно је навести пример бачене пластичне боце којој треба око 4.000 година да се разгради. Знамо да је сваки проблем решив, уколико постоји добра воља за његовим савладавањем. Одговорним коришћењем нових технологија и применом закона о заштити човекове средине мање бисмо загађивали ваздух који удишемо, воду коју пијемо и земљу која нас храни. Такође, коришћењем обновљивих извора енергије, смањили бисмо испуштања штетних гасова у ваздух и потрошњу фосилних горива.

Избором ове теме желимо да снажно укажемо на угроженост природе, на човеков немар у односу на њу и све опасности које прете животу на Земљи. Зато препоручујемо деци да обраћају пажњу на нешто што није створила људска рука: звезду, планину, поток или шуму, да их заволе и да брину о њима. Лепота природе је неизмерна, а како да је чувамо требало би да учимо још од вртића. Чувајмо природу и обезбедићемо своју и будућност наредним генерацијама.

На овогодишњи конкурс који је расписао Музеј примењене уметности поводом одржавања 54. Дечјег октобарског салона пријавило се 100 установа са 920 радова. Селекциони жири у саставу: Драгана Полети, историчар уметности и Леа Зеи, ликовни педагог, одабрале су 350 радова за излагање. Већина пристиглих радова на конкурс изведена је традиционалним сликарским техникама као што су темпера, пастел, колаж или комбиноване технике на папиру. Присутне су и цртачке и графичке технике као што су: оловка, литографија, линорез и картон-тисак. Издвајају се тродимензионални радови од рециклираног материјала, израђени од флаша и чепова. Неки педагози се већ традиционално опредељују за ређе технике као што су асамблаж  или папир-маше.

У избору тема доминира живописни подводни свет риба и шарени свет птица. Међу мотивима често се појављује земаљска кугла, која се транспонује у отпад или чак атомску бомбу. Серија маски на тему Чернобила изазива зебњу, па и страх, док друга серија маски израђених од природних материјала (ким, мак, сочиво, кукуруз, сено, дрво) буди наду и оптимизам. Посетиоци изложбе видеће медузе, хаљину и шешир обликоване од пластичних кеса, као и необичан чивилук, лампицу, цветни сто и … још много тога.

Радионички програм

Дечји октобарски салон пратиће богат радионички програм у реализацији музејског ликовног педагога Лее Зеи, као и стручњака по позиву Невене Поповић, Катарине Булајић Павловић, Мирјане Димитријевић, Лидије Сеничар. Радионице су осмишљене у жељи да деца развију свест о основним еколошким појмовима, проблемима одлагања отпада и поступцима како се кроз креативну игру и ликовно обликовање отпад може поново искористити. Деца ће на радионицама имати могућност да кроз правилну употребу неискоришћеног материјала-смећа, уз ликовну интервенцију, потпуно мењају изглед и намену предмета. Обликовањем материјала који нас окружује (картон, пет амбалажа, пластичне кесе, папирна маса, жица, електронски отпад…) израђиваће се скулптуре, слике, рељефи и барељефи, макете, маске.

Дечји октобарски салон сваке године посети између 1000 и 2000 деце, од којих пар стотина учествује у радионичким програмима. На тај начин Музеј остварује свој првобитни циљ који је од самог оснивања манифестације био развој дечјег стваралаштва у области ликовне и примењене уметности, али и формирање будуће музејске публике.

Фотографије са отварања изложбе и доделе награда

Аутор фотографија: Веселин Милуновић