55. Дечји октобарски салон

55. Дечји октобарски салон

Мој кућни љубимац

10. октобар - 28. новембар 2020.

55. Дечји октобарски салон - „Мој кућни љубимац“

Аутори каталога и изложбе: Милица Цукић, музејски саветник и Леа Зеи, ликовни педагог

Организатор: Музеј примењене уметности

Moj kућни љубимац“ слоган је под којим ће бити одржан 55. Дечји октобарски салон Музеја примењене уметности, октобра месеца 2020. године.

Музеј примењене уметности је расписао конкурс за 55. Дечји октобарски салон у фебруару месецу ове календарске године. Нисмо ни слутили да ће нас већ наредног месеца, као уосталом и читав свет, задесити пандемија вируса КОВИД-19. Тако се читаво друштво нашло у тешкој здравственој кризи. Наредних месеци пратили смо и пролазили кроз околности које су саме по себи биле тешке и психички оптерећујуће, и које, на жалост, још увек трају. Али шта је оно што је могло да нас разгали, опусти, и да нам улије оптимизам протеклих месеци. То су наши кућни љубимци.

Чини се, из ове перспективе, да је тема коју смо ове године задали, на најбољи начин, анимирала велики број малишана и деце. У ситуацији ограниченог кретања, када су изостајале многе редовне дечје, спортске или породичне и друштвене активности, наши млади учесници су се приклонили својим кућним љубимцима. Они су им били и утеха и спас, али и велика инспирација да искажу своје креативне потенцијале.

Животиње деци праве друштво, оне су наше велико благо и због тога их треба добро пазити и чувати. Сама чињеница да љубимца треба помазити, нахранити, прошетати или одвести код ветеринара, децу чини одговорним и бољим малим људима. Све укућане љубимци окупљају у заједничкој активности. Дељење и игра са кућним љубимцима децу учи поштовању туђих осећања. Такође, играјући се са животињама наша деца мање времена проводе уз електронске уређаје. Љубимци их растерећују напетости и стреса.

Када је реч о болесној деци, а посебно о деци са посебним потребама, треба истаћи да су многа истраживања указала на веома значајну улогу кућних љубимаца и животиња. Несебична приврженост и чиста љубав ових драгих бића благотворно утичу на здравствено стање здраве, а посебно болесне деце.

На овогодишњи конкурс за 55. Дечји октобарски салон пријавило се 70 установа са 766 радова. Селекциони жири у саставу: Марија Лабудовић, дипл. дизајнер и конзерватор текстила и Леа Зеи, ликовни педагог, одабрале су 350 радoва за излагање. Већина дводимензионалних радова пристиглих на конкурс изведена је сликарским техникама (темпера, суви пастел, или комбиноване технике на папиру). Од мотива доминирају пси, мачке, папагаји и коњи. Међу радовима о кућним љубимцима заспупљени су и зеке, корњаче, рибице, птице, али и вукови, јежеви, тигрићи, егзотичне рибе и бубе, као и неодољиви лењивци.

Дечји октобарски салон сваке године посети неколико хиљада деце, од којих неколико стотина учествује у радионичким програмима. Ова јесен ће бити специфична јер ћемо морати да ограничимо број посетилаца на изложби, као и број учесника на радионицама, поштујући прописане мере заштите од вируса КОВИД-19. Иако ће публике бити мање него ранијих година, потрудићемо се да љубитељи ове популарне манифестације не буду ускраћени за све мале радости и креативне изазове, због којих ова манифестација тако дуго и успешно траје.

Фотографије са доделе награда

Аутор фотографија: Веселин Милуновић