56. Дечји октобарски салон

56. Дечји октобарски салон

„Игра, игра, игрица“

02. октобар - 10. новембар 2021.

56. Дечји октобарски салон - Игра, игра, игрица

Додела диплома и награда: петак, 29. октобар 2021. у 18:00
Аутори каталога и изложбе: Милица Цукић, музејски саветник и Леа Зеи, ликовни педагог
Организатор: Музеј примењене уметности

 

„Игра, игра, игрица“ слоган је под којим ће бити одржан 56. Дечји октобарски салон Музеја примењене уметности, од 2. до 30. октобра 2021. године.

Савремена наука игру дефинише као елементарну потребу детета и она се у психологији сматра изузетно важном за напредак сваког дечака и девојчице, јер је повезана са физичким, интелектуалним, емоционалним развојем, као и развојем личних особина детета. Игра, поред тога, представља изузетно васпитно и терапеутско средство.

Кроз игру деца усавршавају различите способности и стичу радне навике. Победе у играма припремају децу за касније успехе у школи и животу, али их и порази уче да лакше прихватају понеко разочарење у будућности. Такође, уче се поштовању правила, односу према правди и неправди, основним моралним начелима доброг и лошег, шта је поштено, а шта није. Управо зато, задата тема овогодишњег 56. Дечјег октобарског салона била је – ИГРА.

На овогодишњи конкурс за 56. Дечји октобарски салон пријавило се 60 установа, међу којима су предшколске установе, основне школе, атељеи и ликовне радионице, а према пропозицијама конкурса, учествовала су деца узраста од 4 до 14 година. Селекциони жири у саставу: проф. Марина Костић, дипл. дизајнер текстила и Марија Лабудовић, дипл. дизајнер и конзерватор текстила, одабрале су 450 радова за излагање.

Ове године доминирају радови примењене уметности, а мање их је на папиру. Међу мотивима преовладавају игралишта у парковима на отвореном са играма као што су ластиш, кликери, школице, деца у игри са својим љубимцима. Најпопуларније игре међу овогодишњим учесницима су „човече, не љути се” и шах. Ту су и неодољиве, шарене глинене фигурице „совице, не љути се” деце из Центра за културу Гроцка. Фигуре су изведене у техници керамике, папир машеа, али и од сапуна. И највећи рад на изложби је шах који су извела деца из ликовне радионице Дечјег културног центра.

Међу одабраним радовима има највише лутака израђених од папира, текстила, пластике. То су већином девојчице, рибице, један кит, зечеви, мачке, слон али и морска сирена, роботићи.

И ове године издвајају се радови изведени у Центру за уметност и едукацију Genal Art Space из Београда. Лавиринти са куглицама са мотивима праисторијских фигура Лепенског вира, студеничке пластике, као и пиротских ћилима, поред јединствене идеје плене и изузетном вештином израде, поготово када имамо у виду да су их радила деца млађег узраста.

Велики број друштвених игара које су деца осмислила као одговор на нашу овогодишњу тему могу се посматрати као својеврстан пут из Роршаховог поља ка жељеном циљу, на коме се нису придржавала готових решења, већ су била подстакнута да користе сопствену машту на путу до победе.

Са најбољим жељама припремамо се за реализацију неколицине радионица на јесен, као дела пратећег програма Салона, за које смо ангажовали компетентне стручњаке и пријатеље деце да у интерактивној комуникацији промишљају о феномену игре и да се, наравно, и сами поиграју.

Радионицу о креативном потенцијалу игре осмислила је књижевница Јасминка Петровић. Милан Зарић, МС, професор спорта и физичког васпитања, растумачиће на који начин дечје спортске активности прелазе у активан спорт. Драгана Дивјак, учитељица ОШ „Краљ Петар Први” из Београда, расветлиће игре којима се играла у свом детињству. Јасмина Обрадовић, ликовни педагог ПУ „Дечји дани” из Београда, приказаће игру кроз форму игроказа, у којима и деца интерактивно учествују, док уметница Јелена Пријић припрема специјалну радионицу са децом са посебним потребама…

Фотографије са доделе награда

Аутор фотографија: Веселин Милуновић