АУТОБИОГРАФИКА

АУТОБИОГРАФИКА

Ретроспективна изложба Душана Петричића

01 - 23. октобар 2008.

Кустос изложбе: Слободан Јовановић, кустос, Одсек за савремену примењену уметност

Свечано отварање: четвртак, 2. октобар у 19 часова

9. октобар 2008. у 18 часова – Стручно вођење кустоса Слободана Јовановића кроз изложбу Душана Петричића

16. октобар 2008. у 18 часова – Промоција књиге Ема и јеж који нестаје Давида Албахарија, илустровао Душан Петричић (Зептер Боок Wорлд)

Изложба Аутобиографика представља преглед опуса српско-канадског карикатуристе и илустратора Душана Петричића (рођен 1946. године). Током протекле четири деценије, Петричић је објављивао радове у најзначајнијим српским, канадским и америчким дневним и недељним новинама. Илустровао је тридесет и три књиге за децу и одрасле где је обликовао графичка решења која су улепшала детињство многим генерацијама младих Југословена и Канађана. И даље наставља истим темпом! Сваке године се појави бар једна нова књига коју је Петричић илустровао.

Аутобиографика је ретроспективна изложба, а галеријски простор Музеја примењене уметности је диктирао одређене услове презентације радова. Било је немогуће представити целокупан опус Душана Петричића, који чини неколико хиљада радова. Из београдског периода Петричићевог стваралаштва (1965-1991), представили смо нека од најзначајнијих решења за опрему дечије књиге, плакате и календаре, затим карикатуре и илустрације које су објављиване у Књижевним новинама, Видицима, Полетарцу, Кекецу, Вечерњим новостима, ТВ новостима, Економској политици, НИН-у, итд., као и разна друга графичка решења (цртежи за анимиране филмове, позоришну костимографију и шпице или сценографије за телевизијске емисије) која је радио током боравка у Београду.

После кратког боравка у Риму (1992-1993), одласком у Торонто августа 1993. године, Петричић се прилагођава тржишним америчко-канадским принципима, где нема услова за настанак ових „других графичких решења“. Из канадског периода изложили смо карикатуре и илустрације за The New York Times Book Review, Wall Street Journal, The Toronto Star i Scientific American. На изложби су представљене и илустрације за дечије књиге за које је Петричић добио велики број награда у Канади.

Карикатуриста, илустратор, дизајнер, аниматор и портретиста, Душан Петричић је првенствено хумориста који и даље плени специфичним смислом за духовит приступ темама којима се бави. Његово стваралаштво током боравка у Београду постало је основ каснијег развоја српске илустрације дечијих књига, карикатура универзалних тема и хумористичних графичких решења пропагадних материјала (анимиране књижице, плакати, календари…). Преласком у Торонто, Петричић постаје један од водећих карикатуриста и илустратора књига за децу у Канади и САЂу. На изложби Аутобиографика у Музеју примењене уметности у Београду по први пут можемо упоредити ова два дела његовог обимног опуса. Поводом претходне Петричићеве изложбе у Музеју примењене уметности, одржане пре три деценије, Адам Пуслојић је написао да је он „карактериста“, а не „карикатуриста“: „У оним најбољим домашајима, творевине овог уметника имају у себи врхунске вредности класичног цртежа, али и магичну димензију мишљења, идеју згуснуту до есенцијалног знака и корена.“ Овај начин ликовног размишљања је и даље присутан у Петричићевим радовима, а квалитет прилагођавања различитим изазовима и рада на различитим тематским проблемима, уз непрестану инвенцију на плану приказивања карактера својих јунака, чини Петричића једним од најкомплекснијих уметника данашњице.

Цртеж који је одредио мој будући стил у карикатури и илустрацији за децу,

1968.

Илустрација

Битка за Београд, 1983.

Илустрација Torontians

рубрика Dušan’s World, The Toronto Star, 2007

Плакат за изложбу

Душан Петричић