АВАТАРИЗАЦИЈА

АВАТАРИЗАЦИЈА

Изложба Далиборке Ђурић

Салон савремене примењене уметности

08 - 29. јун 2023.

АВАТАРИЗАЦИЈА, Изложба Далиборке Ђурић

Салон савремене примењене уметности

Отварање изложбе: четвртак, 8. јун 2023. у 19 сати

Изложбу ће отворити: Светлана Јовичић, историчарка уметности

Кустоскиња: Бојана Поповић

Ауторка текста у каталогу: Светлана Јовичић

Дизајн каталога: Дејана Цветковић

Организатор: Музеј примењене уметности

 

Постојање електронских аватара обележје је тренутка у коме живимо. У тој свеопштој аватаризацији учествује и уметница Далиборка Ђурић – на свој начин.

Пред публиком су осам нових дела, великих димензија. Израђена су од грубог сликарског платна и финог муслина, а уз примену најразноврснијих старих и нових техника рада са текстилом, бојење природним средствима (куркума, кафа), шивење, штеповање, парање, аплицирање, ручни и машински вез, програм ArtMatic Designer, дигитална штампа… Називи дела указују на извор надахнућа. Плашт, Каишеви, Крунице, Хаљина и Девојке са мобилним телефонима реферишу на српски средњи век у чијим одевним формама и орнаментици ауторка види исходиште колективног идентитета. Дела Аватаризација, Put it in Box / Inbox и Menu јесу својеврсна „игрица“ остварена „у сарадњи“ са компјутерским програмом ArtMatic Designer коме је задато да преобликује орнамент из давних времена. О симбиози људске и алгоритамске инвентивности и духовитости, сведочи последње остварење припремљено за изложбу – истоимени видео рад, настао уз помоћ „техничке подршке“ дигиталног уметника Данка Ђурића.

Текст у каталогу написала је Светлана Јовичић, која дуго прати и пише о раду Далиборке Ђурић. Тумачећи идејно и технички сложена дела настала за изложбу у оквиру Салона савремене примењене уметности, она је указала и на константе у делу уметнице – постмодернистичко експериментисање са традицијом и фасцинација савременим технолошким достигнућима. Јовичић резимира: „Захватајући из оба непресушна ресурса – једнако привијена својој баштини и повијена над екранском сликом Далиборка Ђурић континуирано изграђује, преслишава и освешћује своје и наше духовне и уметничке идентитете“.

БИОГРАФИЈА

Далиборка Ђурић (1972, Београд) завршила је Средњу школу за дизајн и индустријско обликовање (Одсек дизајн текстила, 19881991), а потом дипломирала на Факултету примењених уметности и дизајна у Београду (Oдсек текстил, предмет таписерија, 1997). Постдипломске студије завршила је на истом факултету код професорке Јадранке Симоновић са темом Фигурација у области таписерије (2003). Чланица је УЛУПУДС-а од 1997. године.

Уметнички опус Далиборке Ђурић заснива се на читању, проучавању и тумачењу текстилних форми, идеја и израза из прошлости и њиховом визуелном и значењском транспоновању у нове садржаје и форме, а кроз призму женског, друштвеног и феноменолошког.

Радови уметнице налазе се у Музеју примењене уметности у Београду, Државном музеју на Мајданку (Paṅstwowe Muzeum na Majdanku) у Лублину (Пољска), збирци Културног центра Јагодине и у приватним колекцијама Александре Стратимировић и Драгана Поповића.

ИЗБОР РАДОВА

Каишеви

детаљ (2022 / 2023)

Девојке са мобилним телефонима

(2022 / 2023)

Девојке са мобилним телефонима

(2022 / 2023)

Девојке са мобилним телефонима

(2022 / 2023)

Аватаризација

детаљ (2023)

Put it in Box / Inbox

детаљ (2023)

Menu

детаљ (2023)

ФОТОГРАФИЈЕ СА ОТВАРАЊА ИЗЛОЖБЕ

Ауторка фотографија: Драгана Удовичић