BIG DEAL

BIG DEAL

Мултимедијална изложба у оквиру Дана чешке архитектуре у Београду

01. фебруар - 01. март 2007.

Организатор изложбе:
Centre for Central European Architecture (CCEA), www.ccea-info.org под покровитељством Амбасаде Чешке Републике у Београду

Кустоси изложбе:
Игор Ковачевић, Ивет Вашоуркова( CCEA)
Љиљана Милетић Абрамовић (МПУ)

Београдској публици се после дуже паузе представља најактуелнија чешка архитектонска сцена и то троструком изложбом која заједно са предавањима чешких архитеката представља Дане чешке архитектуре у Београду:

Изложба Дијалог савременог становања представља концентрацију најзанимљивијих реализованих објеката – породичних кућа, стамбених зграда и реконструкција које су настале у чешкој средини током последње три године.
Изложба Фигуративна архитектура за почетнике представља специфичну концепцију просторног извођења архитектонских облика.Изложбу ће свечано отворити њен аутор, лидер архитектонског студија New Work – Сватоплук Сладечек, који ће потом одржати предавање “Од архитектонског простора ка простору архитектуре”
Мултимедијална изложба архитектонских бироа коју чине кратки филмски документи – интервјуи са оснивачима атељеа, јер се инсистира на односу архитекта – извођач радова, архитекта – град, архитекта – приватни инвеститор итд. Искоришчћен је филмски медиј чијим се посредством дочарава „приповедање“, односно саопштавање личног искуства архитекте у потрази за великом наруџбином.
Пројекат BIG DEAL предочава феномен динамичног напредовања младе генерације чешких архитектонских атељеа током дведесетих година 20. века, тако што приказује њихове кључне пројекте настале у овом периоду. Избор атељеа указује на разноликост и укида укорењене стереотипе о праволинијском развоју чешке архитектуре.
Главни циљ пројектаBIG DEAL је да поред приказа развоја архитектонских атељеа укаже на неке од препрека на које архитекта током своје афирмације и тражења пута у стваралачком процесу наилази. Пројекат нема амбицију да представи све што су атељеи до сада реализовали. Жели да прикаже позадину рада архитеката, да уђе у унутрашњост њиховог радног процеса.
Пројекат BIG DEAL ће се прво представити у Србији (главна изложба Дана чешке архитектуре у Београду) и Хрватској, у земљама чија архитектонска сцена има подударности са чешком у периоду после 1989. године.
Српско – чешке архитектонске везе зачете су још у XIX веку и део су разнородне сарадње два народа. Тако је једна од првих великих грађевина у Београду Капетан Мишино здање, изведена 1863. по пројекту чешког архитекте Јана Невола.
Овај утицај се посебно појачао након Првог светског рата када су се, по распаду Аустроугарске монархије, формирале националне словенске државе. На појаву великог броја чешких стваралаца из свих области утицале су снажне идеје панславизма популарне у то време. За историју српске архитектуре и развој модерних идеја била је веома значајна Изложба чехословачке архитектуре која је одржана 1928. године у Београду. Најпознатији од неколицине бироа који су тада пословали у Београду, био је биро Матије Блехе. На његову иницијативу у престоницу долази Јан Дубови чија је делатност значајно допринела ширењу модерног покрета у архитектури српске средине. Заједно са М. Злоковићем, Б. Којићем и Д. Бабићем био је један од оснивача Групе архитеката модерног правца 1928. У Прагу су се школовали и најпознатији српски архитекти Момир Коруновић, Светомир Лазић и Никола Добровић.
BIG DEAL приказује путеве ка успеху следећих архитектонских атељеа:

А69 – архитекти
(приватни предузетник и архитекта)
Атеље из Хеба А69 је 1994. године основао трио младих апсолвената Архитектонског факултета ЧВУТ у Прагу: Борис Родченков, Прокоп Томашек и Јарослав Вертиг. Током кратког времена свог постојања атеље је остварио мноштво реализација захваљујући којима је привукао пажњу м,едија и стручне јавности. Атеље не иступа као затворени ентитет и своје радове презентује на многим предавањима и изложбама.

New Work

(приватни инвеститор и архитекта)
Атеље (приватни инвеститор и архитекта)
Атеље New Work из Брна, архитекте Сватоплука Сладечека привлачи пажњу превашодно захваљујући архитектури породичних кућа и вила које поима као уметничко дело а не само као утилитарну грађевину. из Брна, архитекте Сватоплука Сладечека привлачи пажњу превашодно захваљујући архитектури породичних кућа и вила које поима као уметничко дело а не само као утилитарну грађевину.

Kruh / Marcela Steinbachova

(просвета и архитекта)
Грађанско удружење Крух (круг) организује предавања, дискусије, екскурзије и филмске фестивале о архитектури. Њихове публикације Истовремено издаје публикације које документаришу савремено размишљање о архитектури. Главна личност овог удружења је млада архитекткиња Марцела Стајнбахова, која своју личну каријеру вешто спаја са радом непрофитне организације. Са својим колегама је истовремено основала и архитектонски студијо Скупина.

HŠH архитекти
(јавно мњење и архитекта)
Архитектонски студијо ХШХ архитекти су 1998. године основали Петр Хајек, Томаш Храдечни и Јан Шепка. После освојених јавних конкурса млади архитекти су се директно из студентских клупа обрели у непознатој средини медијалне џунгле, где су брзо почели да се оријентишу и спроводе своје идеје.

Пројектил архитекти
(јавни конкурси и архитекта)
Студио на челу са четворицом младих архитеката, последњих година познат је и као „атеље библиотека“. Према његовим пројектима реализује се Библиотекарско-информативни центар у месту Храдец Кралове и Народна техничка библиотека у Прагу.

ОК ПЛАН АРХИТЕКТИ
(периферија и архитекта)
Атеље ОК ПЛАН АРХИТЕКТИ је 1998. године основао Луђек Ризнер. Седиште атељеа се налази на пола пута између Прага и Брна, у граду Хумполец. Маркетиншким приступом и активним односима с јавношћу атеље је на себе привукао пажњу, а поље свог деловања раширио и изван граница Хумполеца.

4А архитекти
(девелопер и архитекта)
4А архитекти представља један од ангажованијих прашких атељеа. Атеље је основан 1998. године. Међународни карактер састава и различита педагошка ишодишта гарантују разноликост архитектонских приступа.

CCEA/ + yvette vašourkova + igor kovačević +

(просвета и архитекта)
Centre for Central European Architecture основан 2001. године је први независни центар архитектуре у Чешкој републици који је почео са рефлексијом савремене архитектуре. Двоје архитеката (оснивача CCEA) се ангажују у пропагирању архитектуре и архитектонског мишљења у средњој Европи, настојећи да пронађу архитектонски идентитет простора. Својим практичним и теоријским пројектима покушавају да допринесу јачању средњоевропске позиције.

Knesl+Kynčl архитекти
(месна самоуправа и архитекта)
Атеље са седиштем у Брну је основан 2001. године. Уско је повезан са тамошњим архитектонским факултетом. Његови оснивачи приликом јавних конкурса користе и повезују своја искуства стечена педагошком наставом, а своје идеје конфронтирају са јавношћу.

Каталог BIG DEAL
У каталогу изложбе Владимир Цумало се осврће на феномен генерације, док појединачне теме обрађују теоретичари архитектуре, новинари и архитекти: Petr Fišer, Rostislav Koričanek, Jana Kostelecka, Jan Kratohvil, Радомира Седлакова, Милена Сршњова, Матеј Шишолак, Јана Тиха.

Иванка Зорић, директор МПУ, на отварању изложбе

ОК ПЛАН АРХИТЕКТИ

Ивет Вашоуркова, Игор Ковачевић

(CCEA)

Мултимедијална изложба \"BIG DEAL\"