БОЈЕ РЕЧИ

БОЈЕ РЕЧИ

Изложба италијанског илустратора Алесандрa Готардa (SHOUT)

Гостујућа изложба 50. Златног пера Београда – 15. Међународног бијенала илустрације

08 - 20. новембар 2019.

БОЈЕ РЕЧИ - Изложба италијанског илустратора Алесандрa Готардa (SHOUT)

Гостујућа изложба 50. Златног пера Београда – 15. Међународног бијенала илустрације

Свечано отварање: петак, 8. новембар 2019. године у 19 h

Изложбу отворила: Ива Лековић, кустос 50. Златног пера Београда, уз присуство аутора изложбе

Кустос-координатор изложбе: Слободан Јовановић, виши кустос МПУ

Организатори: Удружење ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Србије (УЛУПУДС) и Италијански институт за културу у Београду

SHOUT је прилично необичан надимак Алесандра Готарда, који је усвојио као nom de crayon, и који звучи поприлично контраинтуитивно и делује као да је сушта супротност утиску какав његова уметност одаје. Његове илустрације уопште не вичу, оне тихо шапућу. Међутим, оне нису баш у потпуности утишане, и направљене су на префињен начин, са доста прецизности.

SHOUT-ов упечатљив глас је резонантнији него код већине илустратора данашњице, као да њиме жели оправдати свој надимак. Он своју снагу црпи из савременог веровања да је мање више (више или мање). Стога, док будете гледали његову изложбу, уочићете визуелна сведочанства који нису стварана силом песнице, већ нежном и изражајном руком.

Стивен Хелер

Биографија уметника

Алесандро Готардо (SHOUT) рођен je у Порденонеу у Италији 1977. године. Дипломирао је на одељењу за илустрацију Европског Института за Дизајн у Милану. Активно је сарађивао са великим бројем италијанских и међународних издавачких и новинских кућа укључујући: The New Yorker, TIME magazine, Newsweek, Saturday Evening Post, Le Monde, New York Times, Die Zeit, El Pais, Espresso, Einaudi, Coca Cola, American Express, Volkswagen, Lloyds of London, Penguin Random House, Little Brown, Simon & Shuster. Његова дела су освajaла бројне награде, укључујући четири златне и три сребрне медаље од стране Друштва илустратора из Њујорка, златну медаљу од Удружења дизајнера публикација, D&AD графитну оловку, као и бронзаног лава у Кану. Одржао је самосталне изложбе у Лос Анђелесу, Лондону, Монтреалу и неколико градова у Италији; укључујући и ретроспективну изложбу у Палати Кјерикати у Вићенци 2014. године. Издавачка кућа Taschen је његова дела уврстила у своје антологијско издање „Сто илустратора“, а издавачка кућа Laurence King Publishing у своје антологијско издање „Педесет година илустрације“. Објављене су две ретроспективне монографије: „Mono Shout“ (Милано, 2010), и „On Shout“ (Милано, 2014).

Избор радова

Фотографије са отварања изложбе

Аутор фотографија: Анамарија Вартабедијан