Дизајн као кисеоник / Никола Кнежевић

Дизајн као кисеоник / Никола Кнежевић

19. септембар - 22. октобар 2016.

Изложбу ће отворити: Дејан Суђић (Деyан Суђиц), директор Музеја дизајна, Лондон
Кустоскиња изложбе и уредница каталога: Биљана Вукотић
Организатор: Музеј примењене уметности, Београд
Никола Кнежевић један је од наших водећих индустријских дизајнера о чему сведочи и чињеница да је позив Музеја примењене уметности, прихватио директор Музеја дизајна из Лондона, Дејан Суђић, написавши текст за каталог Кнежевићеве изложбе, а својим ће ауторитетом увеличати и свечаност отварања.

Изложба се састоји од 61 рада и чине је: идејна решења, прототипови, модели и готови производи (већина осим аутомобила). Никола Кнежевић у свом раду прати развој технологија, проналази нове материјале, прати људске навике и открива нове потребе. Његов рад садржи погледе ка будућности, разбијање устаљених принципа и комбиновање елемената било естетских, било функционалних, које је понекад тешко замислити заједно.

Никола Кнежевић стално преиспитује и потврђује идеје које га воде, често на врло једноставним примерима као што су чаше, столице, предмети од керамике, лампе… па и на аудио појачалима. КТА300 и КВП30 серија са једне стране и Орион појачало са друге, представљају два пола, две крајности у приступу обликовању. Први приступ је минималистички, резултат жеље да се извуче сама срж функције, одише пријатном једноставношћу, док је други производ напет, снажан и као да изазива. Ова два приступа представљају крајње тачке једног релативно ограниченог распона идеја ког дефинишу материјал и примењена технологија. Идеја о наметнутој форми можда је најјаснија код лампе Колд Лаура где сви једноставно дорађени префабриковани елементи јасно стављају до знања да другог решења нема.

“Човекове тежње и жеље, које намеће та колективна свест, за све нас су често недокучиве и недостижне а необуздан порив за “бољим” животом узрокује нелагодност, незадовољство и бол. Могуће је да је управо тај осећај извор моје креативности. Али још једна ствар има невероватну моћ да ме покрене. Осећај задовољства и испуњености када створим нешто добро незаменљив је. Зашто онда не скулптура или сликарство? Можда управо зато што у свему тражим неки додатни, практични смисао, сврху, разлог без обзира колико он приземан био. ФУНКЦИЈА је оно у чему видим смисао и потрага за интелигентним решењима постала је процес који ме забавља. Индустријски дизајн је постао уметнички оквир који ми даје неограничени простор да се искажем”, једна је од изјава Николе Кнежевића у каталогу изложбе и могла би да представља његов стваралачки кредо.

Дизајн је стваралачки чин где су сви креативни потенцијали усмерени ка изналажењу специфичних потреба и начинима за њихово задовољење. Да би решио проблем дизајнер мора бити свестан и добро упознат са вишеструким функционалним аспектима са којима се хвата у коштац. Иако се индустријски дизајн ослања и зависи од индустрије и технологије, он све више постаје поље за јако уметничко деловање и експресиван израз као и позорница за експериментисање различитим концептима и идејама.

Да ли ће ова изложба Николе Кнежевића дати одговоре на питања “шта је то лепо” или “шта је то иновативно” или “шта је функционално”… Потрошачко друштво у коме живимо релативизовало је све ове појмове и потпуно ставило у страну оно што је природно и исконско у нама. Ова изложба управо сведочи о томе да је природно и исконско за Николу Кнежевића и инспирација и циљ.