Дизајн текстилних флексибилних материјала применом адитивне производње

Дизајн текстилних флексибилних материјала применом адитивне производње

Докторска изложба: Маја Милинић-Богдановић

18 - 29. септембар 2018.

Дизајн текстилних флексибилних материјала применом адитивне производње

Отварање: уторак, 18. септембар 2018. године у 19 часова, Галерија  Жад  Музеја примењене уметности

Кандидат: Маја Милинић-Богдановић

Ментор: Ивана Вељовић, редовни професор Факултета примењених уметности, Одсек – дизајн текстила

Дизајн текстилних флексибилних материјала применом адитивне производње, тема је докторског рада Маје Милинић-Богдановић. Изложба приређена у Музеју примењене уметности представља заокружену завршницу овог докторског рада и чине је радови у материјалу, видео пројекције и фотографије великих формата.

Предмет овог докторског уметничког и дизајнерског рада је истраживање нове естетике флексибилних структура површина у оквиру дизајна текстила. Креативном употребом биоразградивих материјала  адитивном производњом реализоване су текстилне површине које имају своју употребну вредност у одевном текстилу.

Циљ рада је афирмација адитивне производње у области дизајна текстила креирањем носивих материјала произведених ФДМ (FDM – engl. Fused Deposition Modeling) – технологија моделoвањa топљеним депозитима-филаментима који се наноси у слојевима стварајући тродимензионалне објекте.

Истраживањем, промишљањем о уметничким и естетским вредностима структура текстилних површина савременим техничко-технолошким поступцима,  произведене су тканине чије полазиште је избор аутентичних елемента које ствара природа, као вечна инспирација уметницима, у раду примењена у контексту савременог текстила. Текстил узима значајну улогу у напредовању и повезивању мултидисциплинарних области праћењем и применом нових технологија.

Биографија

Маја Милинић-Богдановић рођена је 18.05.1972. године у Београду. Основне студије на Одсеку текстила Факултета примењених уметности у Београду завршила је 1996. године, као и магистарске студије на истом факултету 2010. године са темом „Батик и технике заштите на текстилу” код ментора, ред. проф. Иване Вељовић. Члан је УЛУПУДС-а. од 1998. године. У својству предавача запослена је на Високој школи струковних студија, Београдска политехника. Професионално се ангажује и  реализује пројекте у којима успешно генерише сва искуства из области дизајна текстила. У оквиру докторског рада и истраживања добитница је награда за иновацију :

  • На XX Међународној изложби Савеза иноватора РС одржаној у Бања Луци ,„ ИНОСТ МЛАДИХ 2018, добитница је СРЕБРНЕ МЕДАЉЕ и ПЛАКЕТЕ за иновацију.
  • На XXXV Међународној изложби „ ПРОНАЛАЗАШТВО – БЕОГРАД 2018“ добитница је ЗЛАТНЕ МЕДАЉЕ ЗА ИНОВАЦИЈУ у домену дизајна као и ДИПЛОМЕ ЗА ИНОВАЦИЈУ.

Избор радова

Фотографије: Софија  Модошанов
Асистент фотографије: Катарина Марчетић
Модел: Невена Велковски

Фотографије са отварања изложбе