Дух будоа

Дух будоа

историја јапанских борилачких вештина

06 - 25. август 2015.

Изложбу ће отворити Њ. Е. Ђуићи Такахара, амбасадор Јапана у Србији

Кустос изложбе: мр Милица Цукић, МПУ

Организатори: Јапанска амбасада у Републици Србији и Музеј примењене уметности

Музеј примењене уметности у Београду у сарадњи са Јапанском амбасадом у Републици Србији и Јапанском Фондацијом, током месеца августа, представиће београдској публици јединствену изложбу под називом „Дух будоа: историја јапанских борилачких вештина“.

Изложба „Дух будоа“ приказује историју традиционалних јапанских борилачких вештина, од борбених техника коришћених на бојном пољу (буђицу) до модерних борилачких вештина које за циљ имају обликовање тела и духа (будо). Историја је представљена оригиналима и квалитетним репродукцијама историјског наоружања као што су: лукови, стреле, самурајски оклопи, мачеви и сл., као и кроз материјал и фото панеле са информацијама о популарним борилачким вештинама као што су: кендо, џудо, кјудо, каратедо, сумо, нагината, шоринђи кемпо, аикидо и ђукендо.

Ова изложба састоји се из два дела:

У првом делу изложене су репродукције и оригинали историјског оружја, као што су лукови и стреле, оклопи, шлемови којима се приказује развој и промене јапанских борилачких вештина од 8. до 19. века. Како много древних врста оклопа и оружја није одолело зубу времена или су превише крхки за међународни транспорт, изложба садржи и квалитетне репродукције, које живописно приказују оклопе и шлемове као из времена када су настајали.

Други део изложбе бави се реорганизацијом буђицуа у будо у 19. и 20. веку приказујући како је дух борилачких вештина још увек део свакодневног живота Јапанаца. Девет будо удружења изложило је одећу и опрему, као што су бамбус мачеви, штитници, лукови, стреле и слично, које користе вежбачи и студенти.

Изложба „Дух Будоа: Историја јапанских борилачких вештина“ реализована је због великог интересовања у иностранству за јапанску борилачку културу. Циљ организатора је да посетиоци широм света, куда је ова изложба већ гостовала, стекну сазнања о историји јапанских борилачких вештина, људској естетици и креативности, као и о друштвеној историји Јапана и јапанском начину размишљања.