Фасцинирај ме...

Фасцинирај ме...

Изложба шешира и фасцинатора атељеа „Blackbirdfield“

28. децембар 2021. - 28. јануар 2022.

Фасцинирај ме...
Изложба шешира и фасцинатора атељеа „Blackbirdfield“

Свечано отварање изложбе: уторак, 28. децембар у 18 часова
На отварању изложбе говориће Биљана Јотић, в.д. директорка Музеја примењене уметности.

Аутори изложбе: Драган и Милосава Смиљанић

Организатор: Музеј примењене уметности

 

У оквиру сталне поставке, галерија „Инкиостри“ на другом спрату, Музеј примењене уметности организује ауторску изложбу ручно израђених фасцинатора и шешира атељеа Blackbirdfield.

Модни бренд „Blackbirdfield“ створен је у Београду од стране Милосаве и Драгана Смиљанића. Колекције бренда „Blackbirdfield“ састоје се од ручно израђених шешира, тока, коктел шешира, пригодних фасцинатора, али и украсне орнаментике главе.

Изложба „Фасцинирај ме…” састоји се од 12 уникатних шешира, фасцинатора и оглавља. Под називом фасцинатор означава се лагани прекривач главе, сличан шалу, израђен најчешће од чипке, вуне или перја и као модни детаљ може да замени шешир који се носи у појединим свечаним, али и традиционалним приликама. У данашње време фасцинатор је модни детаљ који је пронашао своје место у женском одевању широм света.

Један од циљева модног бренда „Blackbirdfield“ је стварање уникатног, софистицираног и јасно препознатљивог модног детаља за главу који се темељи како на традиционалним тако на и савременим техникама израде уз употребу различитих материјала од конвенционалних шеширџијских до модерних и рециклираних материјала. Непрестана унија старог и новог у сфери дизајнирања, искључиво ручном израдом, користи се за стварање класичних, савремених, али и скулптуралних облика и пропорција са упечатљивом „Blackbirdfield“ естетиком.

Модни атеље „Blackbirdfield“ је остварио сарадњу са многобројним врхунским модним дизајнерима, учествујући како на Serbian Fashion Week-у, тако и на Београдској недељи моде и на пистама Serbia Fashion Selection-а и поједини изложени фасцинатори су део те сарадње. Поред домаћих и модних манифестација у окружењу „Blackbirdfield“ је био део Paris Fashion Week-a, New York Fashion Week-a, Poland Fashion Week-a, Berlin Alternative Fashion Week-a, Shanghai Fashion Week-a и China Harbin Fashion Week-a. У оквиру изложбе “Фасцинирај ме…” одевни предмети су са дизајнерским потписом реномираног креатора гдин-а Звонка Марковића.

Избор радова