"Filum Granum – португалски поглед", изложба накита

13. децембар 2007. - 13. јануар 2008.

Координатор програма: Мила Гајић, кустос, Одсек за метал и накит
Изложбу португалског накита од филиграна, МПУ приређује на иницијативу Амбасаде Португала у Београду, а у сарадњи са Вишом школом за уметност и дизајн из Матозињуша (Escola Superior De Artes e Design, Matosinhos) и Музејом злата из Травасуша (Museu Do Ouro, Travasso). Са жељом да оживе и сачувају традиционално златарство северног Португала, и да популарној, старој техници филиграна дају ново, савремено тумачење, Виша школа за уметност и дизајн и Музеј злата организовали су два међународна пројекта: изложбу Лакоћа: оживљавање филиграна 2004/2005, и конкурс Оживети филигран, 2007. године. Избор радова са ових манифестација, као и део традиционалног филигранског накита, видећемо на изложби у Музеју примењене уметности, где ће бити изложено 109 радова, од XIX-XXI века.

Савремени португалски накит од филиграна представљен је кроз радове двадесет четири млада дизајнера окупљених око Више школе за уметност и дизајн, док је историјски сегмент изложбе, по избору Музеја злата, илустрован радовима три златара из региона Повоа де Лањозу као и старим накитом из њихових приватних колекција и колекција Музеја злата.

Од старих, вековима понављаних форми до апстрактних, сведених облика, брошеви, наушнице, игле, огрлице, доживљавају нове, неочекиване трансформације, дајући нов смисао и ново тумачење филигранском накиту.