GLASSIFICATION.HU – МАЈСТОРИ СТАКЛА ИЗ МАЂАРСКЕ

GLASSIFICATION.HU – МАЈСТОРИ СТАКЛА ИЗ МАЂАРСКЕ

Ексклузивна изложба радова од стакла

15. децембар 2023. - 10. јануар 2024.

GLASSIFICATION.HU – МАЈСТОРИ СТАКЛА ИЗ МАЂАРСКЕ

15. децембар 2023. – 10. јануар 2024.

Свечано отварање: петак, 15. децембар 2023. у 19 часова

Изложбу ће отворити: Њ. Е. Јожеф Мађар, амбасадор Мађарске у Београду, Роберт Касаб, директор Мађарског института у Београду и Биљана Јотић, директорка Музеја примењене уметности.

Кустоскиња изложбе и вођа пројекта: Рита Марија Халаши

Координатор изложбе: Јелена Поповић, виша кустоскиња МПУ

Организатори изложбе: Министарство спољних послова и трговине Мађарске, Мађарски институт у Београду – Колегијум Хунгарикум и Музеј примењене уметности, Београд

 

Изложба Glassification.huМајстори стакла из Мађарске је путујућа изложба која ће бити представљена у петнаест светских градова током наредне две године. Након Лондона, Венеције и Хелсинкија, ова ексклузивна изложба стигла је у београдски Музеј примењене уметности.

Изложба Glassification.hu – Мајстори стакла из Мађарске кроз двадесет ремек-дела десеторо аутора, четири различите генерације, представља пресек савремене мађарске уметности у стаклу, која по естеској вредности и технолошкој изради тренутно заузима једно од првих места у свету.

Своје радове, на изложби, представиће следећи уметници: Ендра Гал, Ласло Лукачи, Марта Едеч, Анита Дарабош, Петер Боркович, Кира Ласло, Криштоф Бихари, Балаж Шипош, Естер Босе, Амала Ђонђвер Варга. Сваки уметник је на изложби представљен са по два дела урађена специјално за ову изложбу.

Изложба пружа увид у технолошку разноврсност типичну за савремено мађарско стакло и састоји се од стаклених скулптура које карактерише висок ниво апстракције. Висок уметнички квалитет радова потврђује чињеница да су ови аутори, међу којима су и млади уметници, добитници више од тридесет значајних домаћих и међународних награда, а више од педесет њихових дела налази се у најистакнутијим јавним колекцијама у Мађарској, Европи и свету.

Назив изложбе заснован је на ретко коришћеној енглеској именици glassification, која означава претварање, односно трансформацију у стакло. Осим што семантички прикладно одговара теми, ова реч је и референца на термин гејмификација, а истовремено је ритмична и привлачна по свом звуку. Суфикс .ху се односи на дигитално доба и ствара снажну везу са Мађарском.

 

Кустоскиња изложбе и вођа пројекта: Рита Марија Халаши

Професионални партнер на изложби: Друштво мађарских уметника стакла

Стручни консултант: Елеонора Белог

Музеј партнер: Музеј примењене уметности, Будимпешта

Дизајн изложбе: de form, Томаш Болдижар

Видео: Атила Варга Коритар

Фотографија: Викторија Ђорфи

Звук: Агнес Клара Мате

Партнер пројекта: Кућа музике, Мађарска, Музеј примењене уметности Београд, Мађарски институт у Београду – Колегијум Хунгарикум

Спонзор: Rakosi glass

ИЗБОР РАДОВА

ANITA DARABOS

Many / Few
(2023)

LÁSZLÓ LUKÁCSI

Judit’s Fan
(2021)

ENDRE GAÁL

Golden Age 11
(2023)

ESZTER BŐSZE

Inner Motion I
(2021)

BALÁZS SIPOS

Wave I
(2023)

KRISTÓF BIHARI

All-seeing
(2023)

PÉTER BORKOVICS

Blue and Yellow
(2023)