Ида Ћирић - Илустрације

Ида Ћирић - Илустрације

Ретроспективна изложба илустраторке Иде Ћирић (1932-2007)

12. фебруар - 10. март 2009.

Изложбу ће отворити: проф. Александар Ајзинберг
Кустос изложбе: Слободан Јовановић, Одсек за савремену примењену уметност МПУ
Изложба Ида Ћирић – Илустрације организује се у оквиру Салона савремене уметности Музеја примењене уметности, тридесет година после њене самосталне изложбе илустрација у овом Музеју. Изложба је приређена нешто више од годину дана након њене смрти и представља преглед стваралаштва на пољу илустрација књига за децу, као и неких радова примењене уметности. Ида Ћирић је урадила илустрације за 52 књиге, а већи део оригиналних илустрација је представљен на изложби.

Студијски текст о њеном професионалном раду написала је историчарка уметности Весна Лакићевић Павићевић у каталогу изложбе.Она каже: „Илустрације Иде Ћирић су намењене, пре свега, деци и омладини. Оне нису случајно објављене на страницама Радовићевог Полетарца (1973-1975) или Ерићевих књига Читанка годишњих доба (1979). Жанровски сврстане у илустрације за младе, оне располажу имагинативним и иновативним својствима креативне интелигенције. Често се постављају питања шта је то креативна интелигенција и који илустратори је поседују. На првом месту је маштовитост – суштински део креативне интелигенције – која јој помаже да визуализује нове идеје. У том смислу перцепција, важан аспект креативности, подразумева како аутор види и реагује на нове информације. Неоспорно, сликарство и графика њено су ’поље знања’, помоћу кога је она постигла циљ – изражавање сопствене визије и доживљаја света.”

Аутор изложбе Ида Ћирић – Илустрације је Идин син, Растко Ћирић, који је уз помоћ осталих чланова породице сакупио радове и направио биографију Иде Ћирић. На предлог Савета Салона Музеја примењене уметности, један део изложбе је посвећен раду породице Ћирић, која је један од ретких случајева где се квалитетан и значајан допринос српској историји примењене уметности преноси на више генерација илустратора и дизајнера у оквиру једне породице. Идин муж, Милош Ћирић (1931-1999), један је од уметника и професора који су поставили темеље послератне графичке комуникације у Србији, а синови Растко и Вукан значајно су допринели развоју примењене уметности у последњих тридесетак година. И њихове ћерке Ива, Мања и Мина настављају истим путем, тако да и од њих можемо очекивати нови допринос српској примењеној уметности.

У разговору са Аранком Фараго, Ида Ћирић описује време када су Растко и Вукан били деца: “Дружење с моја два сина, са којима изнова доживљавам све оно што њих весели, или растужује, побудило ме је да се искључиво бавим илустрацијама за децу. Жеља ми је да што једноставније прикажем збивања и да поред текста у дечјим књигама оне развеселе или поуче, да деци укажем на радосне доживљаје из њиховог живота, да разоткријем један леп и весео свет који их окружује.”

Изложба Ћирићи представља увид у рад породице Иде Ћирић и омогућава нам једно ново тумачење креативности и поновно сагледавање принципа аутономије, компромиса и успеха.

Илустрација за књигу Ко умије, њему двије 1966

Илустрација за књигу Јована Јовановића Змаја Змајева певанија, 1973.

Илустрација за књигу Велимира Милошевића Домовина, 1978.

Илустрација за књигу Јована Јовановића Змаја Мишеви и мачке, 1978.

Илустрација за књигу Добрице Ерића Читанка годишњих доба, 1979.

Новогодишња честитка, 1982.