ИЛУСТРАТОРИ КРЕАТИВНОГ ЦЕНТРА

ИЛУСТРАТОРИ КРЕАТИВНОГ ЦЕНТРА

12. новембар - 05. децембар 2009.

Изложбу ће отворити: Јасминка Петровић, писац, Добросав Боб Живковић, илустратор,
Љиљана Маринковић, директор издавачке куће Креативни центар
Кустос изложбе: Слободан Јовановић, кустос Музеја примењене уметности, Одсек за савремену примењену уметност
Издавачка кућа Креативни центар до сада је објавила више од три стотине наслова домаћих аутора, које је илустровало шездесетак уметника. Иако ови илустратори раде у различитим медијима и за разне жанрове књига намењене деци различитог узраста, њихове поетике су утемељене у један препознатљив стил који је јасно видљив у продукцији Креативног центра. Може се рећи да илустратори Креативног центра негују стил близак карикатури, највише захваљујући професорима Душану Петричићу и Растку Ћирићу, који су извршили велики утицај на генерације домаћих илустратора на Факултету примењених уметности и дизајна у Београду. Зато није случајност да се, после изложби посвећених стваралаштву ова два великана српске уметности, као и изложбе илустратора Политикиног Забавника, у Музеју примењене уметности у Београду организује изложба „Илустратори Креативног центра“.

Први илустратор који ради за Креативни центар је Добросав Боб Живковић. Током протекле две деценије ове сарадње, његов духовити начин илустровања постаје препознатљив као стил Креативног центра. Јарке боје, карикатурални ликови, пажња посвећена најситнијем детаљу и специфичан смисао за хумор основне су карактеристике ових илустрација. У почетку, Боб илуструје сликовнице о животињама по текстовима Симеона Маринковића, оснивача Креативног центра, да би потом илустровао скоро стотину књига Креативног центра. Његове илустрације за едицију „Без длаке на језику“ представљају пример креативног односа домаћих писаца и илустратора. Књига „Секс за почетнике“ Јасминке Петровић је највише превођена књига Креативног центра, уз већину осталих књига из ове едиције.

Од настанка Креативног центра, у овој издавачкој кући објављиване су књиге разних жанрова за децу разних старосних доба. Сликовнице су намењене за најмлађу децу и у њима илустратори који негују пиктуралну структуру радова могу у потпуности да се искажу. Поред њих, објављују се књиге за децу и омладину, уџбеници за основну школу, књиге за родитеље, васпитаче, ученике и наставнике. Уџбеници имају одређене каноне представљања, па се илустратори повинују овим нормама. Ипак, Креативни центар настоји да својим уџбеницима подстакне децу на креативно размишљање и истраживање. За уџбеник „Музичка култура за трећи разред основне школе“, Креативни центар је добио награду на Сајму књига у Франкфурту 2007. године. Књигу је вештим цртежима илустровао Борис Кузмановић тако да ликови представљају визуелни еквивалент текста уџбеника. Читанку за предшколце и млађе основце „У марами јабука“ је осликала Сузана Кубинец, чија пиктурална решења базирана на разиграном цртежу доприносе различитом приступу појединим темама, а смели колорит чини да се ове илустрације издвајају из уобичајене продукције сликовница за најмлађу децу. Читанка „У марами јабука“ је проглашена за најбољу књигу за децу на Београдском сајму књига 2002. године. Књига „Дај ми крила један круг“ по тексту Владимира Андрића је заједнички илустраторски подухват Милана Павловића, Ивице Стевановића и Косте Младеновића. Три илустратора различитог формалног приступа, који раде у различитим медијима, направили су књигу у којој се спајају различите илустраторско-карикатуралне поетике. „Дај ми крила један круг“ је проглашена за најбољу дечју књигу на сајму у Београду 2006. године.

Награда Београдског сајма књига, као и остале награде, сведоче о константном квалитету рада Креативног центра. Ангажују се илустратори који ће на иновативан начин одговорити тексту који обрађују, или дати нова ликовна решења старих текстова Душана Радовића, Бранка Ћопића, Ханса Кристијана Андерсена и других чувених писаца за децу. Неки илустратори ће на задати текст реаговати на сликарски начин, неки графички, фото-реалистично, а већина карикатурално. На овај начин, Креативни центар наставља своју мисију развијања креативног размишљања и потребе за истраживањем код деце. На илустрацијама урађеним за њихова издања можемо видети малу енциклопедију савремене српске илустрације за децу, њихове родитеље и наставнике.

Слободан Јовановић
Кустос Музеја примењене уметности

Добросав Боб Живковић

Добросав Боб Живковић

Ивица Стевановић

Милан Павловић

Сузана Кубинец

Тихомир Челановић

Весна Балкански