Snježana Pokos-Vujec <i>ISKORAK</i>

Snježana Pokos-Vujec ISKORAK

Samostalna izložba keramike

02 - 15. septembar 2023.

Snježana Pokos-Vujec ISKORAK
Samostalna izložba keramike

2 – 15. septembar 2023.

Otvaranje izložbe: subota, 2. septembar 2023. u 19 časova

Organizatori: Muzej primenjene umetnosti i Udruženje ŠumArt

 

Snježana Pokos-Vujec je umetnica keramike  iz Varaždina, Hrvatska, koja po prvi put izlaže u Srbiji. Izložbom pod nazivom „Iskorak“ predstaviće se beogradskoj publici u galeriji „Mladi“, Muzeja primenjene umetnosti.

Ono što karakteriše narativ Snježane Pokos-Vujec je intenzivno stvaralačko traganje za novim formama i novim temama, odnosno iskorak ka novom i nepoznatom. U svom radu koristi različite tehnike i proizvodne tehnologije, generišući tako podjednako uspešno velike i minijaturne, robusne i krhke radove. Keramika u njenim rukama pokazuje svoju pravu prirodu: da je prilagodljiva, vanvremenska i samim tim i savremena. Forme njenih radova su čiste, a plohe ravnih površina, na kojima ispisuje poruke, crta slike ili ubacuje elemente od finog porcelana dajući im osobeno značenje. Njeni litofani, uobličeni u dubokoj promišljenosti forme sa fotorealističnim kvalitetom, kada su osvetljeni pozadinskim osvetljenjem, možemo uporediti sa efektom slike stvorene tehnikom chiaroscuro. Kombinovanjem gline, koja je u funkciji snažnog temeljnog materijala, i trodimenzionalnih, nežnih fotosenzitivnih porcelanskh ploča, Snježanini radovi posmatrani sa intimne distance, otkrivaju svu svoju slojevitost: to su složene studije života na mikro i makro nivou, koje sadrže istoriju čovečanstva i biološki život u fizičkom obliku. Oni su sve  zajedno , naglašavajući da renesansa keramike 21. veka od nje stvara potpuno autonoman umetnički medijum koji može da živi potpuno jednako kao i sve ostale likovne umetnosti.

Radovi Snježane Pokos-Vujec nalaze se u fondovima Muzeja porculana u Rigi (Letonija), Međunarodnog muzeja keramičke umetnosti FuLe (Fuping, Kina), Kerameikonove Zbirke suvremene svetske keramike  (Varaždin), Zbirke Oblikovne likovne radionice Plemenitaš (Lukovdol), Zbirka minijature HDLU Rijeka, Zbirka „Mark Rothko Art Centre” (Daugavpils), u Zbirci institucija u kulturi „Ivan Matetić Ronjgov“  (Ronjgi), „Zbirka Solidea Guerra“ (Vodnjan) i Muzeja za umjetnost i obrt ( Zagreb ).

Predsednica je Sekcije za keramiku, porculan i staklo Udruženja likovnih umjetnika primjenjenih umjetnosti Hrvatske – ULUPUH i članica Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika – HZSU.