ИЗЛОЖБА <i>BLANCO</i><br>ИТАЛИЈАНСКОГ ФОТОГРАФА СТЕФАНА ДЕ ЛУИЂИА

ИЗЛОЖБА BLANCO
ИТАЛИЈАНСКОГ ФОТОГРАФА СТЕФАНА ДЕ ЛУИЂИА

ФЕСТИВАЛ ВИЗУАЛИЗАТОР

16 - 29. новембар 2023.

РАДИОНИЦА – СТЕФАНО ДЕ ЛУИЂИ (STEFANO DE LUIGI)

Стефано Де Луиђи, четвороструки добитник World Press Photo признања и члан агенције VII, посвећеним радом и подстицајним пројектима користи фотографију као инструмент за истраживање различитих облика визуелне манипулације. Својим радовима подстиче јавност да формира критички и независан поглед на свет.

Пројектом о слепилу „Blanco 2003-10“ Стефано Де Луиђи истражује метафору невиђења. Перспективи уметника који раде са сликама супротставља животе слепих и идеју да они који не могу виде, заправо могу много више и боље да перципирају од оних са нормалним видом који су неспособни да заиста „виде“.

Својим радом Де Луиђи преиспитује традиционални концепт вида као јединог начина опажања и разумевања света. Он сугерише да недостатак физичког вида не нужно значи немогућност дубоког разумевања стварности. Напротив, тврди да они без вида могу развити оштрије, интензивније и дубље виђење околине путем других чула и начина перцепције.

Пројектом „Blanco“ Стефано Де Луиђи позива на редефинисање „виђења“ не само као физичког чина гледања очима, већ као ширег концепта који обухвата дубоко разумевање и перцепцију стварности.

Током занимљиве и инспиративне радионице, Стефано Де Луиђи говори о процесу рада на овом изазовном и изузетно значајном пројекту.