Изложба јапанских керамичара

Изложба јапанских керамичара

Ниимија Такатошија и Итоа Хитошија

15 - 22. октобар 2008.

Кустос изложбе: Биљана Вукотић, виши кустос, Одсек за савремену примењену уметност
Изложбу отвара: Његова Екселенција господин Тадаши Нагаи, амбасадор Јапана у Србији

Петак, 17. октобар 2008. у 12 часова – Предавање о јапанској керамици
Предавач: Ниими Такатоши

Стварање керамике у Јапану је почело пре 5000 година, а свој прави процват као жанр уметности доживљава тек у XVI веку. Тај период се уклапа са настанком и развитком церемоније испијања чаја. Од тада, техника прављења керамике се развијала непрекидно до данас. Упркос индустријализацији и модернизацији друштва, и савремени Јапан негује ову драгоцену традицију.

Амбасада Јапана у Србији и Музеј примењене уметности представљају двојицу еминентних јапанских керамичара, Ниимија Такатошија и Итоа Хитошија, учеснике овогодишњег Симпозијума “Свет керамике” у оквиру Смотре уметности “Мермер и звуци” у Аранђеловцу, са које је и већина изложених експоната.

Такатоши Ниими је рођен 1950. године у префектури Аичи у Јапану. Дипломирао је на Институту за керамику. Захваљујући вештини израде керамичких зидних паноа, учествовао је на многим изложбама. До сада је направио преко 400 зидних паноа од керамике, а многи од њих су постављени на јавним местима и зградама широм Јапана. 2007. године основао је групу “Топос 21”, која промовише међународну сарадњу у области уметности и културе. Сарађивао је са керамичарима у Србији, Мексику, Румунији, Француској, Швајцарској, Немачкој… Учествовао је на ВИИИ Међународној радионици „Злакуса“ под покровитељством Јапанске фондације и гостовао као предавач на Факултету примењених уметности у Београду.

Ито Хитоши је рођен 1976. године у Јапану. Дипломирао је на Одсеку за архитектуру 1999. године, а постдипломске студије је завршио на Универзитету примењене уметности Мусашино 2001. године, на Одсеку за керамику и порцелан.

Ito Hitoshi

Niimi Takatoshi