КАМИЛА ИЛА КОФЛЕР: ПОГЛЕД У СВЕТ ЖИВОТИЊА

КАМИЛА ИЛА КОФЛЕР: ПОГЛЕД У СВЕТ ЖИВОТИЊА

11. мај - 24. јун 2023.

КАМИЛА ИЛА КОФЛЕР: ПОГЛЕД У СВЕТ ЖИВОТИЊА

Аутор изложбе: Јасна Кујунџић Јованов

Кустос изложбе: Јелена Пераћ

Аутори текстова у каталогу изложбе: Јасна Јованов, Јелена Пераћ, Бојана Поповић, Гордана Крстић Фај, Прајор Доџ (Pryor Dodge)

Дизајн каталога: Дејана Цветковић

Дизајн и продукција изложбе: Турбина

Организатор: Музеј примењене уметности

 

У периоду од 11. маја до 24. јуна 2023. године у Музеју примењене уметности у Београду биће одржана изложба посвећена фотографкињи Камили Или Кофлер (1911 – 1955). Камила Кофлер је уметничко школовање започела на вајарском одсеку Уметничке школе у Београду, где је узела пресудоним „Ylla“, да би потом каријеру наставила у Паризу и Њујорку, бавећи се фотографијом. Као прва жена фотограф анималиста посветила се снимању животиња – кућних љубимаца, становника зоо вртова, у афричкој дивљини и пределима Индије – с дубоким поштовањем њиховог карактера и личности, као да се ради о људским бићима. Фотографије, углавном рађене у серијама, објављивање су у часописима, излагане у многим чувеним светским галеријама и приказиване у тематским сликовницама, уз текстове аутора попут Жака Превера.

На изложби у Музеју примењене уметности биће представљене дигиталне репродукције Илиних фотографија и документарног материјала, које је Музеју уступио господин Прајор Доџ, Илин наследник и власник ауторских права над њеном заоставштином.

Изложбу прати каталог, а током њеног трајања, до 24. јуна, биће одржавана стручна вођења, предавања и фотографске радионице.

 

КАМИЛА ИЛА КОФЛЕР (1911 – 1955)

ИЗБОР РАДОВА

Ила Кофлер

Пјер Диран-Риел, Кенија, 1952. ©Прајор Доџ

Ила Кофлер

Ержи Ландо, Париз, око 1939. ©Заоставштина Ержи Ландо

Мајмун

око 1933. ©Прајор Доџ

Нилски коњ

око 1936. ©Прајор Доџ

Слон у трку

Кенија, 1952. ©Прајор Доџ

ФОТОГРАФИЈЕ ИЗЛОЖБЕ

Ауторка фотографија: Драгана Удовичић