Керамичка скулптура

Керамичка скулптура

Мирјана Исаковић

03 - 30. јун 2010.

Изложбу отвара: Небојша Брадић, министар културе Републике Србије

Кустос изложбе: Биљана Вукотић, виши кустос, Одсек за савремену примењену уметност

Ретроспективна изложба Мирјане Исаковић, једне од најзначајнијих српских уметница у области керамике, под називом Керамичка скулптура, одржаће се у Музеју примењене уметности од 3 – 30. јуна 2010. године. Биће изложено 65 одабраних радова који ће илустровати све стваралачке фазе њеног рада. Изложбу прати луксузна монографија на српском и енглеском језику коју је креативно решио познати дизајнер Миодраг Бата Кнежевић.

Мирјана Исаковић припада генерацији првих дипломираних керамичара које је обучавао и инспирисао својим радом професор академик, сликар Иван Табаковић. И сама дугогодишњи професор уникатне керамике на Факултету примењених уметности, Мирјана Исаковић, својим уметничким остварењима у појединим периодима њеног стваралаштва, оставила је значајн траг у српској савременој керамици.

„Рад Мирјане Исаковић покрива скоро пола века керамичке уметности, време у којем је ова област доживела процват, у којем се формирала тзв. „београдска школа керамике“, у којем се коренито променило шватање о карактеру керамике, њеној улози у уметности, и у којем су се прошириле не само техничке могућности за њено извођење него и видици о њеним дометима. Мирјана Исаковић је у овим процесима не само активно учествовала већ је у великој мери допринела да се ове промене догоде, а својим уметничким као и педагошким радом у својству професора уникатне керамике на Факултету примењених уметности у Београду, утицала је да се оне прошире међу младим нараштајима, а особености српске керамике постану препознатљиве у југословенским и светским оквирима“, написала је Гордана Поповић Васић у тексту монографије.

Током вишедеценијског плодног стваралаштва Мирјана Исаковић је реализовала 5 заокружених опуса који су, сваки за себе, ширили границе ове области визуелних уметности и који су излагани на 11 самосталних изложби. Учествовала је на преко 150 групних изложби у земљи и иностранству и на 30 међународних жирираних изложби. Добитница је 17 награда од којих су 4 међународне.

ЕДУКАТИВНЕ РАДИОНИЦЕ

Током трајања изложбе Одсек за образовање МПУ организоваће едукативне радионице намењене деци предшколског узраста. Циљ ових радионица је да на креативан начин децу упозна са радом Мирјане Исаковић и савременом уметничком керамиком кроз израду сопствених предмета од глинамола/пластелина. Тема радионица су Приче из Митологије које су послужиле уметници као инспирација у раној фази њеног уметничког стваралаштва. Радионице ће се одржати у периоду од 15. 06. 2010. до 30. 06. 2010. сваког радног дана са почетком у 12.00 часова.

 

ЈАВНА ВОЂЕЊА ЗА ПУБЛИКУ

Позивамо вас на јавна вођења за публику:

8. јун 2010. у 12.00 и 13.00 часова
9. јун 2010. у 11.00 и 14.00 часова
10. јун 2010. у 12.30 часова
12. јун 2010. у 11.00 часова
Посетиоце кроз изложбу води Јелена Кнежевић, кустос Одсека за едукацију МПУ.

Купачице

мајолица 71 x 70 x 44 cm

Храм И и Храм III

Храм И и Храм III

Чајник

мека каменина 48 x 47 x 14 cm

Кафа за добро јутро

порцелан, шоља(ready made)пресликачи 46 x 46 x 20 cm

Сета I

порцелан, суве руже 38 x 38 x 15 cm

Буклија Јахач

мајолица 42 x 30 x 8 cm