KINESKI VEZOVI

KINESKI VEZOVI

24. septembar - 14. oktobar 2007.

Izložba realizovana u saradnji sa Kineskom ambasadom u Beogradu 

Koordinator izložbe: Milena Vitković Žikić, muzejski savetnik

Od davnina je vez na svili, kao karakteristična veština deo tradicionalne kineske umetnosti i zanata. Tehnike veza poznate su širom Kine, a najreprezentativniji radovi potiču iz provincija Sužou, Hunan, Sičuan, i Guandong. Vez, kao deo narodne umetnosti je nadahnut okruženjem u kome je nastao. Svojom besprekornom izradom i istančanim osećajem za estetiku, vešti majstori prevazilaze domete zanata i stvaraju dela visoke umetničke vrednosti.
Su vez nastaje u oblastima provincije Jiangsu, sa centrom u Sužou. Prepoznatljiv je po prelepim motivima, prefinjenom i otmenom koloritu, preciznoj izradi, raznovrsnosti bodova, kao i visokoj zanatskoj veštini.

Xiang vez potiče iz provincije Hunan sa centrom u Čangša. Taj vez se odlikuje efektnim korišćenjem crno-bele tehnike: od blistavo bele do crne, sa svim valerima sivih tonova. Naglasak je na kontrastu svetlosti i senke, tako da se postiže efekat trodimenzionalnosti. Kompozicije Xiang veza predstavljaju uobičajene antagonističke i komplementarne principe jinga i janga, praznine i punoće, primenjene i u ovoj tehnici, na isti način kao i u likovnim tehnikama kineskog tuša i akvarela.

Yue (Guangdong ili Guang) vez je specifičan za oblast Čaozou. Ručni rad je veoma složen, izražajnih je boja, simetričnih motiva, različitih vrsta boda i specifičnog tkanja. Upotreba osnovnih boja, igra svetlosti i senke podsećaju na Zapadnu umetnost.

Shu (Sichuan) vez dolazi iz Sičuan provincije, čiji je centar Čengdu. Podloga za vez je saten ili bojena svila, a zanatski rad je precizan i rafiniran. Ovom tehnikom se ukrašavaju posteljina, odeća, cipele i paravani. Osim izbora motiva, umetničko-zanatski kvalitet zavisi i od načina veza, odabira kolorita i njihovih kombinacija. Česti motivi su pejzaži, figure, životinje, cveće i raznovrsni ornamenti.
Kineska civilizacija kao jedna od najstarijih čuva svoju tradiciju i kulturu hiljadama godina, a ogleda se i u razvoju veza na svili, koji svojom visokom umetničkom vrednošću, bogatstvom motiva i raznovrsnošću i danas pobuđuje istinski estetski doživljaj.