Књига – уметнички објекат 3 / Book - Art object 3

Књига – уметнички објекат 3 / Book - Art object 3

За будућност /For the Future

18 - 26. новембар 2016.

Аутор изложбе и каталога: Снежана Скоко
Организатори: Пункт за уметнички експеримент и Музеј примењене уметности

Књига је нешто што захтева и машту и тактилност. Да бисте пратили њен садржај, морате да је додирнете и да свим својим знањем и маштом пратите слова, речи, реченице…. А шта се дешава када нема слова? Када постоји само облик, од кога, по навици, очекујете да вам нешто каже, исприча? Каква је порука када је доживљај само визуелан, када нема писаних слова? Којим језиком тада говоримо? Да ли сам познати облик има моћ да успостави универзалну комуникацију?

Овај пројекат је покушај да се уђе у нову сферу “читања“ и карактеристичан је по томе што садржај књиге не користи као предложак за инетерпретацију већ књигу тумачи и показује као уметнички предмет који визуелним средствима и знацима утиче на перцепцију „читаоца“, остављајући му простор да сам препозна и догради садржај.

2008. Дарка Радосављевић, историчарка уметности

Пункт за уметнички експеримрент је независна уметничка асоцијација која се бави програмима иницијативе у култури и подстицајем експеримента и истраживања у савременој уметности, као и приближавањем савремене уметности свим члановима друштва.

Пункт за уметнички експеримент је од 2008. године организатор међународне манифестације, квадријенала Књига – уметнички објекат /Book – Art object, са циљем да уметничка дисиплина која се бави књигом као уметничким објектом добије одговарајуће место и значај на домаћој уметничјкој сцени и да се устали на нашим просторима.

У оквиру овогодишњег пројекта “Књига-уметнички објекат 3 / Book – Art object 3“ биће организована међународна изложба са темом “За будућност / Фор тхе Футуре” у галерији Музеја примењене уметности као и гостујући програм у Легату Петра Лубарде у Београду са изложбом радова студената Дизајна текстила и одеће, са Универзитета у Љубљани и студената уметничких факултета и Архитектонског факултета из Београда, као и ученика Школе за дизајн из Београда.

Избор радова са ове две изложбе биће приказан у Франкофоном центру за универзитетску успешност Универзитета у Београду (Универзитетска библиотека “Светозар Марковић”), од 29. 11. 2016. до 08. 12. 2016.

Пункт је 2008-9. године у сарадњи са Народном библиотеком Србије, организовао међународну изложбу КЊИГА-УМЕТНИЧКИ ОБЈЕКАТ (Book-Art object 3) у простору Музеја „25 мај”, Београд. На изложби су представљени радови 41-ог уметника и приказана је пратећа изложба радова госта-уметника Јоанна Хоффманн из Пољске.

Кроз успостављање сарадње са мрежом међународних уметника и кустоса који се баве уметничком књигом, манифестација је прерасла у квадријенале. Пункт је 2012-13. организовао нову међународну изложбу КЊИГА-УМЕТНИЧКИ ОБЈЕКАТ 2 (BOOK-ART OBJECT 2), у простору Народне библиотеке Србије. На изложби су приказани радови 52 уметника. Гости, уметници по позиву, су били словеначке уметнице Марија Јенко и Тања Нуша Кочевар са просторном инсталацијом „Wритингс“, и уметница Зора Станчич која је одржала предавање и презентацију на тему „Књига уметника“.

Део изложбе „Књига-уметнички објекат 1“ је 2009. године био приказан на простору некадашње Народне библиотеке на Косанчићевог венца у Београду, током манифестације обележавања годишњице бомбардовања Београда 1941. године (организатор Народна библиотека Србије); а део изложбе „Књига-уметнички објекат 2“ у простору Матице црногорске у Херцег Новом (организатори Елена Јуркович и Марија Чолпа), а од октобра месеца 2013. у Данској „Артистс Боокс – Денмарк“ (организатор уметник и куратор Паул Јенсен).

Пројекат “Књига – уметнички објекат 3 / Book – Art object 3” је подржао Секретаријат за културу, града Београда.