Књиге отисака

Књиге отисака

Ретроспективна изложба Југослава Влаховића

11. јун - 05. јул 2014.

Југослав Влаховић, (рођен у Београду 1949), завршио је графички одсек у класи проф. Бограда Кршића на Факултету примењених уметности у Београду, где је, последњих двадесетак година, и сам био омиљени педагог.

Био је један од оснивача прве југословенске ауторске акустичарске групе Породична мануфактура црног хлеба и перформанс-групе ЕКИПА А3. Учествовао у легендарном мјузиклу „Коса“ Атељеа 212.

Илустровао и графички опремио око 50 књига разних аутора и 11 ауторских књига. Објавио преко 30 илустрација у The New York Times-u, и TIME-u а затим хиљаде илустрација у домаћим и иностраним дневним листовима, часописима, ревијама. Само у НИН-у, до сада, је објавио више од 7.000 насловних страна, карикатура и илустрација. Радио графички дизајн за дискографска издања десетине домаћих поп и рок група, међу којима се посебно издваја комплетан опус „Рибље чорбе“.

Излагао на осамдесет самосталних и више од хиљаду колективних изложби у земљи и иностранству. Скоро 40 година редовно излаже на годишњим манифестацијама УЛУПУДС-а: „Златно перо Београда”, „Мајска изложба”, „Октобарски салон”, „Карикатура” и др. Члан Председништва и Уметничког савета УЛУПУДС-а. Био је члан и излагач међународне ликовне групе „Јуниј”. Редовно излаже на највећим конкурсима карикатуре код нас и у свету.

Радови Југослава Влаховића налазе се у колекцијама Музеја примењене уметности и Музеја савремене уметности у Београду (мапа графика Сликари и воајери са 24 сериграфије), у Музеју хумора у Габрову (Бугарска), “Саммлунг Басел“ (Швајцарска), у колекцији „У потрази за лепим“ Gilbert Paper, Менаша, САД, у Музеју историје у Бону и Музеју историје у Паризу. Заступљен са више логотипа у књизи Corporated design no1, Јапан, 1993. и Знаковито, трилогија графичких знакова Радомира Вуковића, Квадарт, 2002.

Добитник је тридесетак домаћих и интернационалних награда за илустрацију и карикатуру и десетак награда за опрему књиге и дизајн.