Лутке Јапана

Лутке Јапана

15. јун - 04. јул 2016.

Изложбу ће отворити: Њ. Е. Ђуићи Такахара, амбасадор Јапана у Србији
Кустос изложбе: Милица Цукић, МПУ
Организатори: Јапанска амбасада у Републици Србији и Музеј примењене уметности, Београд

 

Музеј примењене уметности у Београду у сарадњи са Јапанском амбасадом у Републици Србији и Јапанском Фондацијом, представиће београдској публици јединствену изложбу под називом „Лутке Јапана“.

Јапан негује јединствену културу лутака и има дугу традицију њихове израде. Свака лутка има своје значење и намену, дубоко повезано са свакодневним животом. Ово вековно вредновање лутака има за последицу уверење да оне нису само дечије играчке, већ и уметничка дела вредна дивљења.

Избор од педесетак лутака на изложби има за циљ да представи сву разноврсност и различитост њихових типова у јапанској традицији. Хина лутке илуструју Дан девојчица, (У Јапану, 3. марта, породице са девојчицама славе Хина Мацури или Дан девојчица. Овај прелепи фестивал стар је преко 1000 година. Излажући свој комплет Хина лутака, свака породица се моли за срећу својих кћерки.) Гогацу лутке везују се за Дан дечака и овај празник славе породице са мушком децом. (Фестивал за дечаке, који одговара мартовском Хина Мацурију, назива се Танго но Секу и обележава се 5. маја. Породице које имају синове излажу минијатуре ратника у ношњама и оклопима, и моле се да њихови синови постану снажни и здрави).

Културу лутака прожимају и препознатљиве теме из Но позоришта. (Но позориште настало је у Муромаћи периоду (1400-1600), и једно је од најзначајнијих јапанских традиционалних уметничких форми. У њему глумци носе маске и богату ношњу). Заједно са Но позориштем, Бунраку и Кабуки су такође познати као две јапанске велике традиционалне уметничке форме. Теме на појединим луткама на изложби преузете су из неких од најпознатијих Но, Бунраку и Кабуки сцена.

На изложби су присутне и Лутке из Кјотоа, града велике традиције, а њихову посебност чине префињени облици и раскошни вез на костимима. Ту су и Ојама лутке, које презентују модне стилове јапанских жена, посебно њихове фризуре и костиме. Кимекоми дрвене лутке које носе кимоно, изведене су кимекоми техником, када се лутке одевају лепљењем обојене тканине.

Хаката лутке потичу из истоименог дела области Кјушуа. Направљене су од глине, а нарочито су познате по богатом колориту. Ичимацу лутке реалистично приказују јапанску децу итд.

Оно што карактерише јапанске лутке је спокој којим одишу њихова лица. Деликатан израз постиже се пажљивим наношењем праха од шкољке којим се покрива луткино лице. Са својим изражајним бојама оне уједно показују богатство и раскош древних костима.

У Јапану су лутке високо цењене форме уметничког заната. Изложбе лутака представљају својеврсна такмичења на којима занатлије показују најфиније технике израде. Савремене занатлије користе опробане старе методе у стварању традиционалних јапанских лутака, које посебно цене њихови власници. Тако ова изложба даје репрезентативан преглед разноврсности јапанских лутака и финоће њихове израде.

Дођо Little Girl

Гогацу Нингјо

Хацу Секку

Хаихаи

Хаката Нингјо

Момотаро

Ојама Нингјо