МИРКО ЛОВРИЋ, ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА

МИРКО ЛОВРИЋ, ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА

01 - 30. јун 2003.

Кустос изложбе: Маријана Петровић Раић

Јун 2003.

 

У Музеју примењене уметности, током јуна 2003. одржана је изложба уметничког фотографа Мирка Ловрића из Београда. Своју прву изложбу у Музеју Ловрић је реализовао 1972. године под називом Гигантографија . Овом приликом, уметник се представио остварењима из ране фазе стваралаштва (шеста и седма деценија XX века) и својим последњим радовима, насталим у периоду 1999-2003.

Изложбу су сачињавале три целине:

  1. Монументална фаза (крај шездесетих и почетак седамдесетих година, Гигантографија, 1972),
  2. Радови апокалиптичног садржаја, концентрисани у разломљеним формама колажа (касне деведесете године),
  3. Фотограмски забележено природно окружење у нестајању (фотограми из 2003).

 

Постављањем тематске нити кроз три сегмента уметникове плодне продукције дефинисано је идејно полазиште које Ловрић развија током свог стваралачког система, а методом компаративног сагледавања садржаја и техничких решења истакнута је разноврсност избора мотива и њихове реализације.

Како у каталогу каже Маријана Петровић Раић, кустос МПУ из Одсека за савремену примењену уметност, »Ова изложба ће свакако заинтригирати изванредним класичним техникама фотографије, као и методама и ефектима техника надреалистичке сендвич-фотографије, фотоколажа и фотограма који, због своје проверене вредности, не би смели узмаћи и пасти у заборав пред надирућим открићима дигиталне фотографије и применом нових медија.«