НЕКА ДРУГА МЕСТА

НЕКА ДРУГА МЕСТА

20. септембар - 10. октобар 2023.

НЕКА ДРУГА МЕСТА

20. септембар – 10. октобар 2023. године

Отварање изложбе: среда, 20. септембар у 19 часова

Кустос изложбе: Иван Шуковић, уметнички директор Центра за истраживање јавних политика (Re:People)

Коорганизатори: Центар за истраживање јавних политика /Re:People) и Институт за молекуларну генетику и генетичко инжењерство (ИМГГЕ)

Изложбу су подржали: Центар за промоцију науке, КЕФО Србија, Музеј примењене уметности.

 

Изложба под називом „Нека друга места“ приказује резултат повезивања научних истраживања и технолошких иновација смештених у свет уметности. Ова изложба, прва у низу, део је истраживачког портфолија Центра за истраживање јавних политика (Re:People). Настала је у партнерству између Re:People и Института за молекуларну генетику и генетичко инжењерство (ИМГГИ), Универзитета у Београду, са једноставним али важним циљем – да подстакне одрживи економски развој Србије.

Предвођен тим изазовом, кустос изложбе  Иван Шуковић позвао је уметнице Емилију Радојичић, Соњу Лундин, Јовану Чаворовић, Драгану Лукић и уметника Емира Шехановића да својим радовима покрену нова читања у различитим уметничким медијима, где јукстапозиција елемената настоји да створи критичко и концептуално трење између дела и пракси које имају научно утемељење.

Изложба објашњава природу као апсолутно порекло стварности засновано на научним методама и прецизним експериментима.  Сви уметнички радови су проткани био-пигментима, микроорганизмима који су преузети са различитих природних станишта у Србији. Био-пигменти као природна  замена за вештачке пигменте имају разне економске и технолошке предности те самим тим, концептуална уоквиреност овог пројекта дотиче питање ефекта природног наслеђа као начина размишљања.  Уметнички приказ је утемљен у истраживању које предводи биохемичарка др. Јасмина Никодиновић-Рунић са ИМГГИ. Овај научни пројекат је успостављен по принципу преузимања живе бактерије – streptomicete са различитих локалитета у Србији. Њихов каснији животни циклус у лабораторијским условима се ревалоризује као процес продуктивне трансформације у пигменте који постају апликативни на материјалима.

Без обзира на ову јаку научну основу, изложба „Нека друга места“ не доноси нужно дистанцирану, научну перспективу, већ и емоционалну и личну везу која произилази из њеног порекла филтрираног кроз експеримент, док су наслеђе и топографски остаци живота фокус уметничког истраживања.

Ова изложба резултат је континуираног истраживачког рада Центра за истраживање јавних политика (Re:People), на откривању водећих иновативних економских и научних сектора у Србији.  У том процесу научни пројекат др. Јасмине Никодиновић-Рунић је  показао снажну трансформативну моћ које био-пигменти могу имати у примену у разним секторима у економији. Re:People ће једном годишње организовати изложбе које преиспитују ову наизглед неочекивану везу између уметности и науке.

ВИШЕ О УМЕТНИЧКОМ ТИМУ ИЗЛОЖБЕ „НЕКА ДРУГА МЕСТА”

Иван Шуковић (1981, Подгорица) Докторирао је на Универзитету уметности у Београду, одсек Вишемедијска уметност (2019). Магистрирао је на одсеку Дигиталне уметности и нови медији у Београду, а диплому основних студија стекао из области књижевности на Филозофском факултету на Универзитету Црне Горе. Од 2011. до 2022. имао је више самосталних изложби у земљи и у иностранству. За своје стваралаштво је награђиван. Његови радови се налазе у музејским и приватним колекцијама. Представник је Црне Горе на 59. Међународној изложби уметности Бијенала у Венецији 2022. године. Живи и ствара у Београду.

Емилија Радојчић (Београд, 1989) На Факултету примењених уметности у Београду, смер примењена графика је завршила основне студије 2015. године, а 2021. године завршила је мастер студије Теорија уметности и медија на Универзитету уметности у Београду. Њени скорији радови се крећу између уметности и дизајна, док се бави истраживањем тродимензионалним и тактилним аспектима цртежа, текстила и скулптуре кроз различите материјале и медије. До сада је реализовала самосталне и групне изложбе, аудио/визуелне перформансе, колаборације и публикације са различитим уметницима, кустосима, институцијама, галеријама и брендовима у земљи и иностранству.

Јована Чаворовић (1985, Београд)  У оквиру своје поетике комбинује ликовну уметност са савременим јапанским приступом пракси израде керамичких предмета. Дипломирала је 2010. године на Факултету примењених уметности Универзитета у Београду, Одсек за керамику. 2020. године је завршила двогодишње истраживање у The Tajimi Citi Potteri Design and Technical Centre (Ishoken) у Јапану. До сада је реализовала самосталне и групне изложбе, а више пута је награђивана. Њени радови се налазе у музејским и приватним колекцијама. Суоснивачица галерије Блатобран у Београду.

Драгана Лукић (1998, Београд) завршила је мастер студије 2022. године на Факултету ликовних уметности у Београду, у класи проф. Адама Пантића. Самостално је излагала у Бијељини и Београду, а групно у Београду и Темишвару. Учесник је пројеката „Nature is my homeland“ (Краков), „Зенит 21/21″ (Загреб) и „БечБијељина“ (Бијељина). Добитница је Ректорове награде са титулом Студент генерације.

Соња Лундин (1997, Стокхолм, Шведска) Основне студије завршила је на Факултету ликовних уметности у Београду, на графичком смеру, а мастер студије 2022. године на сликарском одсеку. Соња се претежно бави мултимедијским сликама уз колажирање, сито штампу и цртеже различитим бојицама, фломастерима и фото-трансфер техникама. Соњине теме су углавном везане за породичне и интимне социјалне структуре, и мултикултуралност у свом сопственом доживљају српске и шведске културе. Излагала је на самосталним и групним изложбама.

Емир Шехановић (1981,Тузла) Осим у региону, радове је излагао на самосталними групним изложбама Jeune Création, Les Beaux-Arts se Paris (2018.), AQB Project Space Budapest (2018.), Ultrastudio Los Angeles (2018.), Gallery Weekend Berlin (2015.), Athens Video Art Festival (2013.), између осталих. Такође је учествовао на Liste Art Fair (2015.), Parallel Vienna, ArtGeneve (2018.), Vienna Contemporary, ArtGeneve (2019.). Шехановић је недавно одабран за једног од 100 скулптора сутрашњице (100 Sculptors of Tomorrow), публикацију коју су објавили Thames and Hudson. Живи и ради у Београду.

ПРЕС КЛИПИНГ