Несврстани сувенири уметнице Маје Гецић

Несврстани сувенири уметнице Маје Гецић

Салон Музеја примењене уметности

09 - 29. мај 2019.

Несврстани сувенири уметнице Маје Гецић

Свечано отварање: четвртак, 9. мај у 19 часова

Кустоскиња изложбе и уредница каталога: Бојана Поповић

Ауторка текста у каталогу: Марија Радош

Графичко обликовање каталога, позивнице и плаката: Маја Гецић

Сараднице на изложби: Катарина Ђорђевић, Линеа Ронсенквист (Linnea Ronsenkvist), Валентина Савић

Пријатељи изложбе: Ivko Woman d.o.o, Filipa d.o.o.

Савет Салона Музеја примењене уметности: Борут Вилд, Љубица Јелисавац Катић, Слободан Јовановић, Љиљана Милетић Абрамовић и Бојана Поповић

На изложби Несврстани сувенири, посебно осмишљеној за Салон Музеја примењене уметности,  Маја Гецић истражује теме које су константа њеног рада – интересовање за урбане зоне у којима борави, као и за успоне и падове друштвених, културних и производних институција из њеног окружења. Она сада приступа процесу „дестилације“ својих интимних емоција и увида везаних за београдске биоскопе из „времена  несврстаних“ у коме смо не тако давно живели. Та некада култана места, а за уметницу и лични „магични прозори у свет“, данас су девастирана и изгнана из колективне меморије. Маја Гецић своје биоскопске успомене – асоцијативне представе – обликује у симболе које развија у дезене примењене на штампаним тапетама и текстилу као и на машинској трикотажи. Заједно са личним и породичним предметима, она од њих образује инсталације које, по речима ауторке текста у каталогу Марије Радош, „публици отварају процесе  дезенизације личних сећања и препакивања успомена у неке нове сувенире“.

Маја Гецић

Маја Гецић (1974) је након Средње школе за дизајн (Одсек текстила, 19881992) дипломирала на Факултету примењених уметности у Београду (Oдсек дизајн текстила, 19931998). Постдипломске студије (20022006) и специјализацију (20062007) завршила је у Финској на Универзитету уметности и дизајна (данас Универзитет Алвар Алто) у Хелсинкију, на Одсеку за уметност и дизајн текстила. Делује у области уметности текстила, графичког дизајна и као предавач Високе текстилне струковне школе за дизајн, технологију и менаџмент у Београду на смеру за Дизајн текстила и одеће.

Маја Гецић је чланица УЛУПУДС-а и Секције за текстил Удружења примењених уметника и дизајнера Финске (ORNAMO, 20062009). Коауторка је концепта међународне изложбе Померање граница, под патронатом УЛУПУДС-а (од 2014).

Радови уметнице налазе се у Уметничкој збирци у Фискарсу (Финска), у колекцији амбасаде Сједињених америчких држава у Београду, као и у приватним колекцијама у Финској, Литванији, Летонији, Белгији, Немачкој, Великој Британији, Сједињеним америчким државама и Аустралији.

Избор радова

Фотографије са отварања изложбе

Аутор фотографија: Веселин Милуновић