НИКОЛИНА РАДУЛОВИЋ ВЕЛИЋ

НИКОЛИНА РАДУЛОВИЋ ВЕЛИЋ

Добитница GRAND PRIX награде на 51. Златном перу Београда

02 - 14. новембар 2023.

НИКОЛИНА РАДУЛОВИЋ ВЕЛИЋ - Добитница GRAND PRIX награде на 51. Златном перу Београда

2 – 14. новембар 2023.

Отварање изложбе: четвртак, 2. новембар 2023. у 18:00

 

У сусрет 52. Златном перу Београда и 17. Међународном бијеналу илустрације у простору Музеја примењене уметности у галерији “Млади” од 2. до 14. новембра 2023. године одржаће се изложба Николине Радуловић Велић, добитнице GRAND PRIX награде на 51. Златном перу Београда.

На изложби ће бити представљено 40 радова у техници дигиталног колажа, исказа којим Николина Радуловић Велић импресивно влада већ пет година.

БИОГРАФИЈА

Николина Радуловић Велић (1972, Книн, Хрватска) је графички дизајнер, илустратор и колажист. Студирала је у Београду, на Филолошком факултету и на Факултету ликовних уметности и дизајна, одсек костимографија. Од 1997. године живи и ради у Сантандеру (Шпанија).

У последње две деценије, учествовала је у бројним групним и самосталним изложбама. Илустровала је књиге за децу и одрасле и дизајнирала десетине плаката за позориште и филм.

 

Рад с колажем сам започела пре пет година као лични пројекат, ради експериментисања и проширења мог визуелног речника, да би убрзо постао централни елеменат мог уметничког изражавања, превазилазећи моје првобитне намере и теме којим сам желела да се бавим.

Мој рад, и графички и уметнички, има снажну симболичку тежину, са концептом у сржи. Свако дело је прилика за експериментисање, спајање неспојивог, провокацију и препуштање игри, хумору и вишеструким интерпретацијама. У оквиру својих уметничких настојања, посебно ме привлачи истраживање суштине људске природе, сећања, неумитног проласка времена, заборава, самоће и положаја жена.

Моји колажи су визуелни дневници, фрагментарне хронике мог бића и света који ме окружује, прошлости и садашњости. Свој рад доживљавам као одраз комплексног света у коме живимо, без устручавања показујући његове мање ласкаве аспекте и инхерентну окрутност. Из тога настојим да извучем скривену лепоту и емпатију које су део свих нас, откривајући непознато, неизречено и нематеријално које нас чини истински људима. Колаж, као мој одабрани медиј, представља тај силовити и неизбежни судар људи, друштва, културе и емоција које сви доживљавамо.

Моја склоност ка комбинованој техници / колажу и доступне технологије ми пружају ми слободу да се изражавам кроз низ метода и техника, интегришући елементе као што су осликане површине, ручно израђене текстуре, пронађени предмети, колаж и фотографија, у балансу између физичких и дигиталних облика.

Николина Радуловић Велић

ИЗБОР РАДОВА

ФОТОГРАФИЈЕ СА ОТВАРАЊА ИЗЛОЖБЕ

Ауторка фотографија: Анамарија Вартабедијан