Обнављање лепоте: рестаурација монументалних керамичких паноа Ивана Табаковића из 1937. године

Обнављање лепоте: рестаурација монументалних керамичких паноа Ивана Табаковића из 1937. године

Izložba u okviru manifestacije „Muzeji Srbije deset dana od 10 do 10“

12. мај - 04. јун 2016.

Због великих оштећења, која су временом настала услед попуштања међусобних веза керамичких плочица и дрвене позадине, извршена је рестаурација Далматинке и Хрватског пролећа у периоду од краја 2014. до маја ове године. Захваљујући знању и вештини Драгане Дингарац Криваја и Милана Андрића, искусних конзерватора-рестауратора, Табаковићеви панои зраче својом првобитном лепотом.

мр Драгана Дингарац Криваја

Diplomirala je i magistrirala na fakultetu Primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu, na odseku Unikatne keramike u klasi profesorke i mentorke Mirjane Isaković. Tema magistarskog rada bila je Restauracija keramike – porcelan, fajans, kamenina.

Kao dugogodišnja saradnica Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu, Muzeja grada Beograda, Muzeja savremene umetnosti u Beogradu i Moderne galerije Likovni susret u Subotici, radila je na konzervaciji i restauraciji dela značajnih za istoriju srpske keramike.

Милан Андрић

Дипломирао је вајарство на Факултету ликовних уметности у Београду. Од 2004. године ради у Музеју примењене уметности. Поред обављања конзерваторско-рестаураторског третмана бројних музејских предмета израђених од дрвета, учествује у заштити покретних културних добара која се налазе и у другим институцијама: Музеју града Београда, Скупштини града Београда, Пећкој патријаршији, Православној цркви у Дубровнику…