ОДБРАНА УТОПИЈЕ

ОДБРАНА УТОПИЈЕ

anonymous said

19. септембар - 28. децембар 2013.

септембар – децембар 2013. године

 

Организатор и продуцент пројекта: организација “Анонyмоус саид:”
Партнери: Музеј примењених уметности, дневни лист “Данас”
Пројекат је финансијски подржала Фондација за отворено друштво, Србија.
Време трајања пројекта: Септембар – Децембар 2013.
Најава предпоследње трибине:
„Обрасци друштвене неједнакости“
петак, 29. новембар у 18h, Музеј примењене уметности

Одбрана утопије – најава

У периоду од средине септембра до краја децембра, организација „Анонyмоус саид:“ у сарадњи са Музејом примењене уметности и дневним листом „Данас“, уз финансијску подршку Фондације за отворено друштво, Србија, организује пројекат “Одбрана утопије”, заснован на третману друштвених феномена који се односе на питање социјалне правде и борбе за праведније и боље друштво. Пројекат се реализује у виду продукције и презентације седам стрип остварења (дела више аутора) у викенд издањима дневног листа „Данас“, потом путем сукцесивно грађене изложбене поставке и организовања трибина у галерији Музеја примењене уметности, саобразних динамици објављивања стрипова, те издавањем публикације на енглеском језику која ће објединити све стрип радове.

Тема одбране идеје праведног друштва, утопије и друштвене имагинације, представља реакцију на социолошко оријентациони, економски, развојни, идејни и психички колапс друштва у Србији. Наиме, у време лажно наметнутих друштвених тема, грчевите борбе за голо егзистенцијално преживљавање, елиминисања виших културних вредности укидањем културних институција и генералном маргинализацијом питања моралних и друштвених вредности, питање социјалне правде и изградње праведног друштва систематски је истрошено и деградирано. Заговорници ових питања, која се односе на изградњу праведнијег друштва, налазе се пред великим изазовом, због перцепције њихових залагања као анахроних, неспособних да прате интензитет економских и друштвених неолибералних промена и захтева, интелектуално слабих, те ирационално изгубљених у процесима транзиције.

Пројекат је настао на основу сагледавања доминантних друштвених процеса који оспоравају и негирају било какву акцију усмерену према праведном друштву као економски и друштвено нелегитимну, девијантну и као претњу за још увек крхке демократије у земљама тзв. транзиције. Јер, и поред владајуће, најпре духовне и идејне кризе и опште дезоријентисаности, идеја о праведном друштву не сме нестати.

Вођени тим принципом, организатори су предложили теме које проблематизују наведена друштвена и егзистенцијална питања – обрасци друштвене неједнакости, солидарност, историјски ревизионизам у оквиру антифашистичке борбе, класа продуктивних радника, образовање, учешће у еманципаторској визији европејства и грађанска одговорност.

Овим темама приступа седам реномираних стрип аутора: Зоран Јањетов, Жељко Пахек, Рајко Милошевић Гера, Александар Зограф, Ивица Стевановић, Лазар Бодрожа и Борис Станић, који припадају различитим генерацијама, различитих уметничких сензибилитета и стратегија деловања.

Стрип стваралаштво у Србији представља посебну вредност сцене визуелних уметности Србије, које одликује респектабилна традиција и квалитет остварења. Имајући то на уму, у сарадњи са Зораном Николићем и Мирољубом Станковићем, архитектонско-дизајнерским тимом из Контра Студија из Ниша, који су и дизајнери материјала целокупног пројекта, сукцесивно ће бити конципирана и реализована и изложбена поставка, у намери да се нагласе вишеструки квалитети стрипа као савременог визуелног уметничког медија, путем особене поставке изложбе која се гради и употпуњује, (а која прати грађење, ширење и усложњавање све јачих гласова поводом постављених проблема).

Златко Паковић, позоришни редитељ и критичар, писац и колумниста дневног листа “Данас”, модерираће седам трибина у изложбеном простору пројекта, које ће уз шири круг учесника, из различитих друштвених области, и са различитих позиција, приступити наведеним темама, након објављивања стрипова у дневном листу “Данас”.

Први стрип, посвећен теми солидарности, ауторски рад Ивице Стевановића, биће објављен у викенд издању дневног листа “Данас” 14/15. септембра, а трибина посвећена овој теми биће одржана у четвртак 19. септембра у 19х, у галерији “Жад” Музеја примењене уметности, када ће бити отворен и сегмент изложбене поставке посвећен овом раду.

Организатор и продуцент пројекта: организација “Anonymous said:”. Партнери: Музеј примењених уметности, дневни лист “Данас”. Пројекат је финансијски подржала Фондација за отворено друштво, Србија.

Музеј примењене уметности, Београд