ПЕТАР ЗАРИЋ

ПЕТАР ЗАРИЋ

Стручно цртање и детаљисање, Oбрада дрвета, Унутрашња архитектура у дрвету

15. август - 01. септембар 2023.

ПЕТАР ЗАРИЋ (1902-1972)
Стручно цртање и детаљисање, Oбрада дрвета, Унутрашња архитектура у дрвету

Отварање изложбе: уторак, 15. август 2023. у 19.00 часова

Аутори изложбе и каталога: Снежана Неговановић, Завод за заштиту споменика културе града Београда и Добрила Иванић Здравковић, унука Петра Зарића.

Организатори: Музеј примењене уметности у сарадњи са Заводом за заштиту споменика културе града Београда .

 

Током рада на обнови Централне куле Старог сајмишта, Завод за заштиту споменика културе града Београда је ступио у контакт с потомцима Петра Зарића, у чијој богатој заоставштини је сачуван и албум с фотографијама које је Зарић лично снимио при уређењу ентеријера просторија Централног павиљона и Задужбине Николе Спасића у комплексу новоизграђеног Београдског сајма 1937. године.

Изложба „Петар Зарић, Стручно цртање и детаљисање, Обрада дрвета, Унутрашња архитектура у дрвету представља изузетну личност обдарену многим способностима: одличног цртача, познаваоца стручне теоријске спреме, маштовитог креатора у дрвету који је до танчина познавао стилове, квалитет и ћуди дрвета и технологију обраде, проналазача и предавача на Академији примењене уметности у Београду. Уређивао је многе изложбене просторије наших сајмова у земљи и иностранству, креирао и израђивао намештај за разне намене, а за потребе Српске православне цркве радио иконостасе и црквени намештај, каже се у каталогу изложбе.

Изложба се организује поводом 120 година од рођења и 50 година од смрти Петра Зарића и представља, до сада, непознати стваралачки опус овог аутора: скице, пројекте и фотографије радова, комаде намештаја и друге елементе ентеријера.

Имајући у виду да је Европска комисија прогласила ову годину за Европску годину вештина (European Year of Skills) која је званично отпочела 9. маја 2023. године, стављајући вештине у центар интересовања, сa циљем промоције и улагања у образовање и обуке ради помоћи људима да се прилагоде потребама тржишта рада и технолошким променама, оваква изложба нуди низ идеја и решења развоју занатства и вештина за нове потребе данашњег тренутка. Истовремено, изложба Завода за заштиту споменика културе града Београда о Петру Зарићу, скреће пажњу на угрожено материјално и нематеријално занатско наслеђе (heritagecrafts), неопходно у целокупном очувању културне баштине, али и као могући подстицај за усавршавање појединаца управо у овим традиционалним облицима занатства.

БИОГРАФИЈА

Петар Зарић (1902 –1972) завршио је нижу основну школу и реалну гимназију, и уз то столарски занат, у родном Ваљеву, а затим је у годинама између Два светска рата наставио усавршавање на више стручних школа у иностранству (у Хајделбергу у Немачкој, у Храдец Кралову у Чехословачкој, у Нирнбергу у Немачкој и др). У Београду, је направио кућу и столарску радионицу у којој је стварао целог живота (Петар М. Зарић, мебл-архитекта и уметнички столар, Звечанска 12). У Школи за примењену уметност (касније Академија за примењену уметност), Петар Зарић почиње да ради 1947. године на Катедри за архитектуру и дизајн, као предавач стручних предмета – Стручно цртање и детаљисање и Технологија дрвета, до одласка у пензију 1965. године.

ИЗБОР РАДОВА

Београдски сајам

фотографија Петар Зарић

Намештај - Српски стил

Намештај – цртеж

Црква Лазарица у Бирмингему

Интарзија у улазном холу хотела Метропол

ФОТОГРАФИЈЕ СА ОТВАРАЊА ИЗЛОЖБЕ

Ауторка фотографија: Драгана Удовичић

YOUTUBE КАНАЛ МПУ