Поклон-збирка Драгише Брашована

Поклон-збирка Драгише Брашована

Аутор фотографија: Мартин Цандир

15. јануар - 10. март 2024.

Свечано отварање: понедељак, 15. јануар 2024, у 18 часова

На отварању изложбе публици ће се обратити: мср Биљана Јотић, директорка Музеја примењене уметности, др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске, проф. др Дубравка Ђукановић, директорка Републичког завода за заштиту споменика културе

Кустоскиња и ауторка изложбе: Ивана Јањић, кустоскиња Галерије Матице српске

Координатор изложбе: Ана Самарџић, кустоскиња Музеја примењене уметности

Организатори изложбе: Mузеј примењене уметности и Галерија Матице српске. Реализацију изложбе омогућило је Министарство културе Републике Србије.

Музеј примењене уметности угостиће изложбу Поклон-збирка Драгише Брашована, ауторке Иване Јањић, која ће бити реализована као резултат сарадње Музеја са Галеријом Матице српске.

Београдска публика имаће прилику да види дела примењене и ликовне уметности која пружају увид у приватни живот Драгише Брашована, једног од наших најутицајнијих модерних архитеката. Сви изложени предмети, који су били део ентеријера у кући у Улици Страхињића Бана у Београду, на јединствен начин говоре о укусу и опредељењима знаменитог архитекте, као и о његовом породичном животу.

Поклон-збирка Драгише Брашована представља више од 100 експоната – слика, скулптура, цртежа, стилског намештаја, дела примењене уметности и документарног материјала – које су наследнице овог српског архитекте, супруга Викторија Брашован и поћерка Олга Ковачев, поклониле Галерији Матице српске у периоду од 2020. до почетка 2023. године.

Изложбу прати двојезични каталог са текстовима др Дарка Полића, архитекте, и Иване Јањић, кустоскиње, документарни филм Радио-телевизије Војводине и виртуелна 3D реконструкција простора у ком је Драгиша Брашован живео, а који је реализовала мср Снежана Мијић, конзерваторка.

Током трајања изложбе публика ће моћи да се кроз пратећи програм у виду стручних кустоских вођења и предавања упозна са животом и делом Драгише Брашована и архитектуром ХХ века.

Подељак, 15. јануар 2024.
Отварање изложбе ,,Поклон-збирка Драгише Брашована”

У Музеју примењене уметности, у понедељак, 15. јануара, свечано је отворена изложба „Поклон-збирка Драгише Брашована“ која, након Галерије Матице српске у Новом Саду, београдској публици представља предмете и дела која говоре о животу знаменитог архитекте.Присутнима су се на отварању обратиле мср Биљана Јотић, директорка Музеја примењене уметности, др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске, проф. др Дубравка Ђукановић, директорка Републичког завода за заштиту споменика културе, док је изложбу свечано отворила Данијела Ванушић, помоћник министра културе за заштиту културног наслеђа и дигитализацију. Публику је кроз изложбу спровела кустоскиња изложбе Ивана Јањић.

Током трајања изложбе публика ће моћи да се кроз пратећи програм у виду стручних кустоских вођења, предавања и пројекције филмова упозна са животом и делом Драгише Брашована и архитектуром ХХ века.

 

Фотографије: Драгана Удовичић