ПОЛА ВЕКА ФИС ДИЗАЈНА

ПОЛА ВЕКА ФИС ДИЗАЈНА

Ретроспективна изложба Љубомира Павићевића Фиса

04 - 14. септембар 2008.

Изложбу отворио: арх. Слободан Машић
Кустос изложбе: Мр Милица Цукић, виши кустос, шеф уметничког одељења, Одсек за односе с јавношћу
Љубомир Павићевић Фис, пионир српског и југословенског дизајна, засигурно је наш најстарији и најпознатији дизајнер. То потврђују и речи проф. Миланке Берберовић, која каже: „Професионална биографија овог истакнутог дизајнера говори о ширини и значају његових посебних заслуга на пољу друштвене афирмације дизајна и културе комуникација у Србји.“

Фис се дизајном бави од 1953 године, прошавши пут од родног Вишеграда (1927), Сарајева и Београда, до Њујорка и других светскихцентара, од домаћих сајмова до угледних галерија и музеја. Он тако симболише и пут нашег савременог дизајна од партијско-пропагандног рада, до аутономне цењене уметности. Са њим и његовом генерацијом, дизајн престаје да буде узгредно занимање сликара и графичара, већ се у креирање индустријских производа постепено укључују стручњаци, профилишући професију – дизајнер.У историји дизајна нема много стваралаца ангажованих попут Фиса на свим пољима дизајна у континуитету од 55 година. Он је графички, индустријски и дизајнер амбалаже, скулптор, сценограф, дизајнер ентеријера и екстеријера великих политичких манифестација, а бавио се успешно редизајном графичких и индустријских решења, теоријским и педагошким радом. Аутор је паноа и уметничко-пропагандне опреме изложби, плаката, проспеката, рекламне графике, опреме књига, филмских шпица, амблема и знакова, штампаног текстила, дечјих играчки и индустријских производа као и свих врста амбалаже, од кутија, паковања, бочица за лосион, флаша за вино, до дизајна чаша и ваза.

Обликовао је скулптуру у простору и повремено се бавио фотографијом. Сарађивао је са фабрикама хемијске, прехрамбене, текстилне, козметичке и фармацеутске индустрије. Аутор је дизајна за неколико стотина серијских производа. Само из сарадње са индустријом „Мерима“ из Крушевца, „Далијом“, „Центротекстилом“, „Инкотексом“ и „Галеником“ из Београда, Фисови пројекти су до 1968. године били реализовани у више од пет милиона примерака.

Фисови амблеми, знаци и логотипи су део наше визуелне културе већ више од пола века. На улицама Београда и других градова годинама виђамо његова графичка решења. Његове идеје су реализоване на сајмовима и манифестацијама у Дубаију, Беиђингу, Ослу, Хановеру, Москви, широм Европе и света. Графичко решење тотал дизајна за Сербиан Week in Israel из 1990. је, попут неких других, било изведено и просторно, као објекат. Веома је успео амблем Конференције Уједињених Нација о истраживању и мирољубивом коришћењу космичког простора „Unispace 1982“ који обједињује птицу и ракету. Посредством фирме „Eldžiti са седиштем у Швајцарској, Фис је радио за наручиоце из целог света.

Фис је дизајнер који је допринео култури визуелних комуникација и формирању глобалног односа између уметности и индустрије. Он је осамосталио и визуелно осмислио примењену графику, политички плакат и економску пропаганду и од првобитног, декоративног сликарства, дошао до сложених, системски замишљенихх и изведених дела. Ефемерне плакате и огласе са улице и новинских стубаца је преобразио у знаке и симболе који се на прочељима компанија не мењају пола века. На почетку његове каријере је идеолошки контролисан плакат из 1953. „Документи једног живота. Филм из живота и рада Јосипа Броза Тита“, а на крају freak-out плакат „Dee jays“ за музички догађај у СКЦ-у из 2005. године.

Plakat---Tito

Можете посетити интернет презентацију Љубомира Павићевића Фиса на адреси: http://www.fisdizajn.com/