РЕЦИКЛИРАЊЕ КОЖЕ У ФУНКЦИЈИ ВИСОКЕ МОДЕ

РЕЦИКЛИРАЊЕ КОЖЕ У ФУНКЦИЈИ ВИСОКЕ МОДЕ

Докторски уметнички пројекат - Ивана Десница

20 - 28. мај 2022.

РЕЦИКЛИРАЊЕ КОЖЕ У ФУНКЦИЈИ ВИСОКЕ МОДЕ
Докторски уметнички пројекат - Ивана Десница

Отварање изложбе: петак, 20. мај 2022. у 19 часова

Ментор: проф.емеритус Миланка Берберовић, Факултет примењених уметности Универзитета у Београду

 

Концепт докторско уметничког пројекта „Рециклирање коже у функцији високе моде“, кандидата Иване Деснице заснован је на стеченим знањима у току образовања у области  савременог одевања и дугогодишњег усавршавања у индустријској обради и изради предмета од коже, као и иновативних процеса током истраживачког рада.У складу са актуелним односом према проблему одлагања и коришћења индустриског отпада, а у циљу очувања животне средине употребом 3Р концепт дизајна, као најпотпуније и најбрже методе за решавање овог проблема, уметница је својим искуственим сазнањима и истанчаним укусом дошла до потпуно нових облика употребних модних предмета.

Током истраживачког процеса и применом нових технологија, Ивана Десница је савладала  и веома захтевне занатске вештине обраде коже. Објединила је сазнања традиционалног занатског поступка са својим иновативним начином обраде специјалним алатом који је сама израдила и прилагодила ручном обликовању коже, израђујући  елементе од најситнијих милиметарских величина до већих орнаменталних делова будућих целина.

Изложба приређена у Музеју састоји се реализованих комада  одеће, накита, модних детаља, као и фото документације  која прати овај пројекат.

У дугој историјској перцепцији  одевни предмети, накит и аксесоари  чине део духовне културе једног народа и епохе. У том смислу и радови Иване Деснице чине значајан прилог модном дизајну наше садашњости.

Биографија

Ивана Десница је дипломирала  на Факултету  примењених уметности и дизајна у Београду,  на Одсеку за савремено одевање у класи професорке  Доде Комад.  Радила је као дизајнер обуће  и модних детаља . Као редовни предавач била је на Високој француској школи за дизајн  и модни менаџмент Mod’Art International Париз-Београд и као ментор учествовала у ваннаставним пројектима. Подржава 3R (Reduce, Reuse, Recycle)  концепт и примењује га у изради одеће и модних детаља.

Ауторка је више самосталних изложби и учесница на групним модним догађајима. Добитница је неколицине награда и признања на такмичењима младих дизајнера у земљи и иностранству.

Фотографије са отварања изложбе

Ауторка фотографија: Јована Јаребица