РЕТРОВИЗИЈА

РЕТРОВИЗИЈА

изложба уметнице Снежане Пешић Ранчић

Салон Музеја примењене уметности

07 - 29. октобар 2020.

Ретровизија, изложба уметнице Снежане Пешић Ранчић

Кустоскиња изложбе и уредница каталога: Бојана Поповић

Аутор текста: Слободан Ивков

Графичко обликовање каталога, позивнице и плаката: Зоран Бореновић

Сарадници на изложби: Милош Декић, Андрија Ранчић

Односи с јавношћу: Милица Цукић

Савет Салона Музеја примењене уметности: Борут Вилд, Љубица Јелисавац Катић, Слободан Јовановић, Љиљана Милетић Абрамовић, Бојана Поповић

Пратећи програм

На изложби са уметницом, у суботу 10, 17. и  24. октобра у 13 сати.

О изложби

На изложби Ретровизија, посебно осмишљеној за Салон Музеја примењене уметности,  Снежана Пешић Ранчић сублимира своју породичну прошлост и контемплативне увиде. Експонати, просторне и зидне инсталације и таписерије, тематски су груписани у оквиру две издвојене поставке именоване као Ретро и Визија. Оне су идејно обједињене избором призора који осликавајући личну историју и духовна промишљања истовремено указују на архетипско и опште. Експонати позивају посетиоца на дијалог, било на сентиментално препознавање сопственог животног искуства и традиције, било на њихово иронисање и оспоравање или на уочавање нити које спајају Снежанин креативни универзум и теорије из области фундaменталних наука о чему пише Слободан Ивков у тексту каталога.

У визуелном погледу, уметница осваја својим мајсторски стилизованим представама, хитрим потезима који акрилној техници дају прозирност акварела и специфичним плавим колоритом. Насликани на тананом флизелину, тканини која се користи као међупостава у модној индустрији, призори потенцирају осећај блискости и топлине, насупрот модерних и „хладних“ провидних PVC и сребрних фолији од којих су, такође, израђене инсталације. Плава нит конца, богата у својим асоцијативним вредностима, провлачи се кроз читаву изложбу, као елемент појединих дела и као основно „градиво“ за монументалну просторну таписерију упечатљиве сведености.

Биографија

Снежана Пешић Ранчић (1957) је дипломирала на Одсеку текстила Факултета примењених уметности у Београду 1983. године. Професионалну каријеру започела је као модни дизајнер у фабрици „Топлички мотиви“ из Прокупља (1984–1986), а потом је радила у фабрици текстила „Беко“ (1986–1990) и у сопственом предузећу за производњу ексклузивне женске одеће SPR Dеsign у Београду (1991–2006). Бави се уметношћу текстила, сликарством и црквеним живописом.

Снежана Пешић Ранчић је 1983. године постала чланица УЛУПУДС-а, од 2009. године има статус самосталне уметнице. Заједно са Мајом Гецић, конципирала је и реализовала међународну изложбу Померање граница (од 2014), као и друге изложбе. Председница је Уметничког савета УЛУПУДС-а од 2018. године.

Дела уметнице налазе се у колекцијама Музеја примењене уметности, Етнографског музеја и Галерије РТС у Београду, Народног музеја Топлице у Прокупљу и у Галерији савремене ликовне уметности у Нишу.

Избор радова

Ретро 1-20

Ретро 1-20, детаљ

Ретро 1-20, детаљ

Ретро 1-20, детаљ

Визија 2

Визија 4

Визија 5

Фотографије са отварања изложбе

Аутор фотографија: Веселин Милуновић