Савремена илустрација сликовница у Немачкој

Савремена илустрација сликовница у Немачкој

у сарадњи са Goethe Институтом

04 - 19. март 2009.

Координатор изложбе: Дејан Сандић, кустос за међународну сарадњу
Изложба, коју су конципирали Гоетхе-Институт из Минхена и Музеј сликовница у Троидсорфу представља стваралаштво 13 важних немачких илустраторки и илустратора. Поред међународно реномираних и афирмисаних класика, представљени су и млади уметници, чија дела рефлектују најновије тенденције у ствараластву из области илустрације сликовница и дечијих књига у Немачкој. Ова изложба стиже у Београд посредством Гете Института из Београда и биће представљена у Музеју примењене уметности од 4-19. марта ове године.

На изложби су представљени радови следећих уметника: Јуте Бауер, Ротраут Сузане Бернер, Надие Буде, Клауса Енсиката, Wолфа Ерлбруча, Ђзеки Глајха, Николауса Хајделбаха, Сибиле Хајн, Јаноша, Каролине Кер, Аксела Шефлера, Филипа Wехтер и Катје Венер. Како би гледаоци имали што непосреднији сусрет са уметницима, свакоме од њих је било омогућено да из једне своје књиге, до које им је посебно стало, изаберу пет радова и да укратко образложе свој избор, тако да и на овај начин изложба остварује веома личан и непосредан сусрет са ствараоцима. Као и саме илустрације, и ти текстови снажно, попут рефлектора, осветљавају личност и уметнички поступак учесника овог подухвата.

Циљ ове изложбе је да се иностраној јавности представе висок ниво, али и различити стилови у области илустрације сликовница и дечјих књига у Немачкој. Технике, од акварела, преко колажа, па све до дигиталних експеримената, обухватају тако читав широки спектар модерне уметности сликовнице. Понекад је поглед уметника наиван, понекад скептичан, понекад дрзак или пак интелектуалан. Неки уметници се играју имагинарним световима и сновима, док се други окрећу веселом игрању са стварношћу. Експресивне слике и снажни колорит стоје насупрот суптилним и нежним тоновима илустрација, то је разноликост, која посебно краси ову изложбу.