САВРЕМЕНИ ПОЉСКИ НАКИТ ИЗ ЛЕГНИЦЕ

САВРЕМЕНИ ПОЉСКИ НАКИТ ИЗ ЛЕГНИЦЕ

12. мај - 05. јун 2005.

 Координатор програма: Дејан Сандић, кустос за међународну сарадњу
Уметничка галерија у Легници је основана 1971. године као државна институција и од самог почетка представља место окупљања савремених уметника. У оквиру редовног излагачког програма поред дела из области сликарства, вајарства, графике и цртежа, керамике и стакла, текстила и дизајна, организују се филмске пројекције, концерти, радионице, курсеви, предавања као и академски симпозијуми о модерној уметности. Једном речју, Легница представља жариште савремених дешавња како у Пољској, тако и на међународном нивоу.

Више од двадесетпет година, Уметничка галерија у Легници је специјализована за промовисање савременог накита и уметничких предмета од сребра. Од 1979. године установљено је међународно такмичење у уметности сребра, као најстарији и најзначајнији догађај у области уметничког накита не само у Пољској, него у целој Европи, што је привукло велики број интернационалних уметника. Доприснос међународним ревијама дао је и Јоахим Сокулски, најпре као аутор, а затим и као оснивач „Награде 925 – Јоахим Сокулски“.
Изложба „Савремени пољски накит Уметничке галерије у Легници“ представља радове преко тридесет водећих пољских уметника и дизајнера накита који су већ познати у светским токовима (Ј. Бyцеwски, Т.Ј. Јаwорсцy, М.Т.Л. Заремсцy, Ј. Рочацки, г. Јаблонски, А. Бандкоwски, А. Биелак, А. Босс, А. Брузда, П. Циециура, С. Фиалкоwски, Т. Огродоwски, Ј.Б. Сучодолски, А. Сзадкоwски, Ј. Wестwрмарк), као и младе уметнике (Ј. Јабцсзyнски, П. Кацзyнски, М. Шоенецк, А. Заремски, Д. Зарански, Ј. Зелигоwки) који ће свакако одређивати нове токове уметничког златарства у Пољској.