Слатки Београд

Слатки Београд

30. март - 12. јул 2013.

У циљу популаризације музеја и упознавања јавности са предметима из својих збирки, Музеј примењене уметности прикључио се програму „Слатки Београд“, аутора Јове Анђића.

Назив пројекта: “Слатки Београд”

Аутор пројекта: Јово Анђић

Кустос: Биљана Црвенковић

Организатори: Музеј примењене уметности и Центар за културне иницијативе „Култтура”

 

Циљ пројекта:
„Слатки Београд“ замишљен је као кратки водич кроз историју слаткиша од почетка 19. века до наших дана, који прати промене укуса и навика и подсећа на неке заборављене слаткише и открива нам неке нове.

Програм се реализује рутом:
„Кафана ?“ – Конак кнегиње Љубице – Симе Марковића – Поп Лукина – Топличин венац – Музеј примењене уметности – улица Вука Караџића – Академски парк – зграда САНУ Кнез Михаилова – Топличин венац – Обилићев венац – Кнез Михаилова – Теразије.

Презентација у музеју:
Музеј примењене уметности

У салонском простору музеја биће изложени предмети који се чувају у оквиру Одсека за керамику, порцелан и стакло.

Реч је о сервисима насталим у бечкој фабрици порцелана (Алт Wиен) током XИX века, бомбоњерама израђеним у стакларама Бохемије и Беча с краја XИX и почетком XX века, посудама за послужење колача и слаткиша које су настале у српским фабрикама стакла Аврама Петронијевића и Нацка Јанковића током XИX века. У оквиру програма, музејски експонати ће употпунити излагање о култури конзумирања слаткиша и улози, коју су београдски салонски простори имали у друштвеном животу у првим деценијама XX века.

Тачке дегустације:

  • „Кафана ?”, послужење слатким и водом
  • „Дукат Баклава“, Топличин венац, баклаве
  • „Галерија чоколаде“, пралина и дражеје
  • Хотел „Москва“, торта

Сезона пролеће – лето 2013.
од 30. марта до 12. јула 2013.

Термини:
петак: 16:30 – 19:00 h
субота: 17:00 – 19:30 h

Пријаве:
Тел: 066 / 056 906; 066 / 056 096;

E-mail: kontak@beogradskesetnje.rs