<i>СЛОЈЕВИ</i>, АЛЕКСАНДАР ВАЦ

СЛОЈЕВИ, АЛЕКСАНДАР ВАЦ


Изложба керамике

06 - 25. октобар 2022.

Изложба керамике
СЛОЈЕВИ, АЛЕКСАНДАР ВАЦ

Отварање изложбе: четвртак, 6. октобар 2022. године, у 19 сати

Кустоскиња изложбе: Јелена Поповић, виши кустос Музеја примењене уметности

Организатор: Музеј примењене уметности, Београд

 

Изложба керамике, Слојеви Александра Ваца у Музеју примењене уметности организована je у оквиру Салона савремене примењене уметности МПУ. На изложби ће бити приказани уметникови најновији радови, али и керамички пано који је добио Велику награду (Grand Prix) на 14. Тријеналу керамике, 2012. године. Овај рад у идејном смислу представља полазиште за све нове радове настале током 2022. године. Изложба је конципирана тако да прикаже различите приступе стварању и све фазе уметничког експеримента  кроз које нас Вац води од употребних до апстрактних радова у керамици.

Александар Вац у свом раду користи технику тера сигилата (terra sigillata), којом су током периода Римског царства (од 1. века п.н.е. до 3. века н.е.) израђиване луксузне римске посуде. Ову технику користи експериментишући са слојевима најфинијих честица издвојених из глине које наноси на површину форме. Његова керамика повезује традиционалне технике стварања са савременим изразом у потрази за природним и органским елементима. Изразито тактилне форме керамике коју ствара, асоцијативно упућују на репродукцију, размножавање и ћелијску деобу. Унутрашњост сваког објекта појединачно делује рањиво, као исечено ткиво које је, насупрот томе, заштићено чврстом опном. Оклоп, чврста и глатка спољашњост као да штите готово живу и меку унутрашњост. Суптилним варијацијама земљаних тонова керамика се трансформише у органске облике који се појављују у одређеном ритму, стварајући утисак непрекидног кретања. Експресивност, асоцијативност, чулност и еротичност главне су карактеристике сваке од ових форми.

Као резултат сарадње Музеја примењене уметности са Музејом Срема, публици ће бити представљени  и различити облици керамичких посуда пронађени на простору данашње Сремске Митровице (археолошки локалитет Сирмијум и околина), које су на много начина извршиле утицај на Вацов уметнички развој.

БИОГРАФИЈА

Александар Вац рођен је у Сремској Митровици 1973. године. Дипломирао је 2002. године на Факултету примењених уметности у Београду – Одсек керамика. Члан је УЛУПУДС-а од 2003. Активно излаже групно и самостално у земљи и иностранству. Учесник је на многобројним колонијама и симпозијумима. Више пута је награђиван за свој рад. Живи и ради у Београду.

ИЗБОР РАДОВА

Ауторка фотографија: Јована Јаребица

ФОТОГРАФИЈЕ СА ОТВАРАЊА ИЗЛОЖБЕ

Ауторка фотографија: Јована Јаребица