Ташнице

Ташнице

11 - 30. мај 2015.

Субота, 30. мај 2015, у 13 h

Стручно вођење за публику

Кроз изложбу ће водити Драгиња Маскарели, виша кустоскиња МПУ и кустос изложбе.

Субота, 23. мај 2015, у 13 h

Стручно вођење за публику

Кроз изложбу ће водити Драгиња Маскарели, виша кустоскиња МПУ и кустос изложбе.

Недеља, 17. мај 2015, 10-22 h

Премијерно и ексклузивно излагање ташнице од 18-каратног злата, са оквиром украшеним брилијантима и сафирима, која је направљена у Русији 1912. године. На ташну је аплициран руски грб. Ташна се чува у збирци Музеја примењене уметности, а према натпису на плочици у унутрашњости, баба претходне власнице, као дворска дама на руском двору, добила је ташну на поклон од руске царица Марије Фјодоровне, мајке цара Николаја ИИ. Ташница представља изванредан златарски рад и биће изложена само овог дана.

Недеља, 17. мај 2015.

Стручна вођења за публику

13 h
„Ташна: јуче, данас сутра“ – кроз изложбу ће водити кустоскиња Драгиња Маскарели и гост мр Марко Стојановић, музејски саветник Етнографског музеја у Београду, који ће говорити о развоју и улози ташне у традиционалној култури.

19 h
„Златна ташница и друге бајке“ – кроз изложбу ће водити кустоскиња Драгиња Маскарели и гошћа Тамара Огњевић, историчарка уметности и директорка „Артис центра“, која ће говорити о делатности руских јувелира, дворским баловима и царским даровима.

 

Понедељак, 11. мај – недеља, 17. мај 2015.

#Црткамо 

У недељи од 11. до 17. маја 2015. године цртајте ташнице и поставите своје радове на друштвене мреже Facebook, Twitter i Instagram, користећи хештегове #црткамо и #ташнице. Као и сваке недеље, као и увек, као и заувек, #Црткамо није такмичење. Цртајте јер волите и немојте прецртавати и копирати друге. За више информација посетите Crtkamo (ФБ), @crtkamo (ТW) и @crtkamo (ИГ).