ТИСО 06

ТИСО 06

Изложба Секције за текстил и савремено одевање УЛУПУДС-а

20. децембар 2017. - 20. јануар 2018.

Свечано отварање: среда, 20. децембар 2017. у 19:00

Реализатори изложбе: Снежана Плавшић Ранчић, Слађана Милојевић и Евица Милованов Пенезић

Организатори: Удружење ликовних уметника примењене уметности и дизајнера Србије и Музеј примењене уметности

Музеј примењене уметности отворио је широм своје галерије за  шесту по реду  изложбу ТИСО (Секција  текстила и савременог одевања), УЛУПУДС-а (Удручења ликовних уметника примењене уметности и дизајнера Србије), која траје двадесет и четири године. Ова изложба обједињује најзначајнија остварења чланова Секције текстила и савременог одевања из области моде, текстила и аксесоара. Пропозиције изложбе налажу да могу да буду изложени радови настали у предходне четири године. Савет изложбе одабрао је 39 излагача који ће се представити са око 60 радова.

Значај поставке лежи у разнородности експоната у сваком смислу; заступљени су различити материјали (кожа, памук, вуна, свила, рециклирани материјали, дрво, метал…) и технике (традиционалне и модерне). Представљене су таписерије клечаног ткања од кучине, затим компјутеризоване етно шаре тепиха, видео радови, инсталације, капути и хаљине геометријских облика, накит од рециклажних делова, рукавице, паравани, ципеле, ташне…

Маја Шкаљац, у каталогу изложбе, истакла је да из године у годину изложба помера границе ове гране примењене уметности и шаље поруку да се наши уметници по иновативним идејама, успешним реализацијама и мајсторском изведбеном налазе на истој високој лествици савремене уметничке сцене, као и најцењенији светски аутори из ове области.

Хетерогеност изложених експоната, велики број заинтересованих излагача различитих ауторских рукописа, сензибилитета и генерација, публика која са нестрпљењем ишчекује најновија достигнућа на пољу уникатног модног, декоративног и експерименталног текстила су довољно јаки аргументи да ова изложба настави свој живот и у наредним деценијама.

Александра Богићевић

Арпад Пилаи

Дејана Мимчиловић

Дијана Мацура

Дивна Миливојевић

Љиљана Мајкић

Маја Гецић

Милош Сарић

Слађана Милојевић

Снежана Крејић

Златко Цветковић