У СВЕТУ КЕРАМИКЕ

У СВЕТУ КЕРАМИКЕ

Ретроспективна изложба савремене уметничке керамике из колекције Народног музеја у Аранђеловцу

04 - 25. август 2011.

Autor izložbe: Tanja Vićentić kustos, Narodni muzej u Aranđelovcu
Kustos i stručni konsultant na izložbi: Biljana Vukotić, viši kustos, Muzej primenjene umetnosti u Beogradu
Изложба „У СВЕТУ КЕРАМИКЕ“ ће бити премијерно приказана у Музеју примењене уметности а, затим би требало да је виде у још неким градовима Србије.
Како аутор изложбе Тања Вићентић истиче у каталогу, Збирка савремене уметничке керамике Народног музеја у Аранђеловцу настала је на међународном фестивалу „Свет керамике“, у оквиру мултимедијалне манифестације „Мермер и звуци“, која је стекла интернационалну славу. Од првог Симпозијума, 1974. године, па у распону од пуних тридесетшест година, створена су дела у медију керамике која су ову збирку учинила посебно значајном и драгоценом. На изложби ће бити приказано око 70 радова српских, југословенских и светских уметника чија дела су настајала на овој смотри.

Изложба има ретроспективни карактер и представља осврт на збирку уметничке керамике Народног музеја у Аранђеловцу као сложене целине, у јасно дефинисаном концепту. Одабрани радови не треба да представе само најрепрезентативнија и према естетским вредностима најуспелија дела, већ да обухвате и она остварења која су била важна карика у стваралачким фазама значајних уметника, затим решења која су у техничко-технолошком погледу посебно занимљива и различите начине размишљања приликом изражавања у керамичком медију.

Нови сусрет са радовима ове драгоцене колекције настале на симпозијуму „Свет керамике“ представља поглед у назад, који сада, са одређене историјске дистанце, пружа нове могућности да свеобухватније сагледамо значајне домете појединачних аутора, али и манифестације у целини.

Биљана Вукотић, кустос МПУ и стручни консултант на изложби каже да колекција с једне стране показује како се интересовање уметника постепено померало од ситне употребне керамике, преко тражења инспирација у народној керамици до освајања савремених ликовних израза. Поред присуства свих керамичких техника последњих деценија двадесетог века све већа пажња посвећује се истраживањима матријала и форме. У овом периоду приметно је комбиновање керамике са другим материјалима, забележена су прва мултимедијална истраживања која ће своја сложена остварења показати у радовима млађе генерације уметника током првих годинаXXI  века.

С друге стране радови појединих уметника настали на Међународном Симпозијуму Свет керамике у Аранђеловцу, који су данас сатавни део колекције Музеја, показују да је боравак на симпозијуму представљао прави преокрет у њиховом опусу. Открио им је нову снагу, нове потенцијале, разбудио нове визије.

Мирјана Исаковић

Паула Каасинен

Велимир Вукићевић Старији

Божена Штих-Бален

Колин Пирсон

Едит Мерле

Делиа Првачки

Надежда Аксентијевић

Лариса Ацков

Добромир Георгијев

Немања Николић

Веља Вукићевић

Биљана Миленовић

Бранислав Спасојчевић

Антонија Драгутиновић

Биљана Лана Ракановић

Евгенија Портној

Лана Тиквеша

Небојша Стојковић

Олгица Јелић Куцина

Валентина Савић