УМЕТНИЧКА МАШИНА: ХВАТАЧ МИСЛИ

УМЕТНИЧКА МАШИНА: ХВАТАЧ МИСЛИ

07 - 21. септембар 2011.

„Галерија Жад“ МПУ

Изложбу ће отворити ментор пројекта Dr Stahl Stenslie  професор са Oslo School of Architecture and Design
Аутор изложбе: Предраг Николић

Kustos izložbe: Slobodan Jovanović, kustos MPU, Odsek za savremenu primenjenu umetnost

Интерактивна инсталација „УМЕТНИЧКА МАШИНА: ХВАТАЧ МИСЛИ“ је докторски уметнички пројекат магистра Предрага Николића који се реализује под менторством Др Стахл Стенслие професора са Осло Счоол оф Арчитецтире анд Десигн и ко-менторством професора Чедомира Васића са Универзитета уметности у Београду. Пројекат има интеранционални карактер и једини је такве врсте тренутно у Србији.

О уметничком пројекту:

Интерактивна инсталација „Уметничка машина: Хватач Мисли“ је уметничка машина која за циљ има да посетиоце увуче у лични и колаборативни кретивни чин. Креативно средство су виртуелне аудио-визуелне сентенце.

Пројект има намеру да истражи однос између емоција и понашања према креативности. Позадина пројекта је с једне стране уметничка, а са друге истраживачка. Истраживање се односи на различите психолошке и филозофске аспекте, као што су ограничења, грешке, радозналост, разумевање, значења, реакције, перцепција.

Посетиоци су изложени аудио, визуелном и тактилном искуству. Питање на које треба одговорити у истраживању је како такав мултимедијски интерактивни садржај утиче на емоционалне и креативне процесе и постоји ли корелација између појединих фаза понашања.

Инфраструктура инсталације фасцинира јер је за њено постављање употребљено 1100м каблова, 37 интерактивних поља, 222 лампе (ледова) итд…
У ширем смислу, инсталација коментарише промене у данашњој конзумацији знања, перцепцији и комуникацији. Од контемплативне до информативне, од античког и ренесансног фокусирања на природу до савременог времена пуких интерпетација, интерпретабилности, виртуелних пријатеља, друштва на 120 знакова ограничену комуникацију и „цопy-пасте“ културу.

О аутору:

Предраг Николић је тренутно запослен као доцент на Факултету дигиталних уметности, Метрополитан универзитета у Београду на предметима Интерактивни медији и Wеб дизајн. Ово је његов други уметничко-истраживачки пројекат и први који се бави проучавањем реалних интерактивних простора и понашањем посетилаца у њима. До сада је остварио сарадњу са Университy оф Артс Токyо анд Аалто Университy Медиа Лаб Хелсинки где је имао статус ПхД екстерног истраживача.

Тим „Хватача Мисли“ чине:

Предраг Николић
Никола Дамјанов
Братислав Видановић
Марко Јовановић
Матија Мркаић
Бобан Стјепановић

Више о развоју и детаљима пројекта можете наћи на www.themindcatcher.com

Interaktivna instalacija „UMETNIČKA MAŠINA: HVATAČ MISLI“