Видљиво – невидљиво

Видљиво – невидљиво

Леонора Векић

06 - 27. јун 2013.

Изложбу ће отворити Јадранка Симоновић, професорка Универзитета уметности у Београду
Кустос изложбе: Бојана Поповић, кустоскиња у Одсеку за савремену примењену уметност МПУ
Сарадник на поставци изложбе: Арпад Пулаи
Организатор: Музеј примењене уметности, Београд
Први овогодишњи Салон Музеја примењене уметности посвећен је новим остварењима Леоноре Векић, визуелне уметнице и доценткиње на Факултету примењених уметности у Београду. На самом почетку свог уметничког пута Леонора се определила за нове тенденције у таписерији усмерене ка „новоме кључу“ и ка употреби пластичне материје која је појам таписерије учинила крајње флуидним. У свом раду ауторка користи нити и преплете од најлона, пластике, жице, рециклираног материјала, ритмички их усложњава и гради структуре апстрактних композиција.

На овој изложби, истражујући узајамни однос позитивног и негативног простора, уметница је изложила четири инсталације великих димензија и радове мањег формата, који музејски простор преображавају у видљиво-невидљиви лавиринт. Транспарентност је постигнута чипкастим “преплетајем” природних и синтетичких материјала (папир, памук, фолије за пластификацију, синтетички текстил) чедно белих тонова. Црвене “нити”, као Аријаднин конац, посетиоца воде од Са друге стране…, Најтеже је било постоћи лакоћу, Кругова, Када би срце имало крила, суптилних женских ликова обликованих од ижекланих шустикли … до заносне “кише” црвених “латица”, Allure.

У тексту за каталог изложбе Весна Павићевић истиче да „радови Леоноре Векић представљају синтезу њеног става према животу, меморији, женском идентитету, и, како она каже, „нечему што носимо у себи, а стално га тражимо“. Чипка, по њеном мишљењу, симболише сензуалност, луксуз, невиност, крхкост, рањивост, несигурност идентитета. Кроз модел чипке уметница говори о субјективности, породици, сећањима, статусу жене, свом свету.“

Биографија

Леонора Векић (1970) је дипломирала на Факултету примењених уметности на Одсеку за дизајн текстила 1995. године. Магистрирала је 2000. године на предмету Таписерија (менторка: професорка Јадранка Симоновић). Асистент на предметима Таписерија и Старе текстилне технике, на Факултету примењених уметности, постала је 2005; у звању доцента је од 2012. године. Леонора Векић делује у области уметности текстила, моде и других визуелних уметности. Чланица је УЛУПУДС-а.

Allure

Allure

Портрет

Кругови

Кругови

Кругови

детаљ

Kad bi srce imalo krila

Најтеже је било постићи лакоћу

Са друге стране...

Записи у раму

Записи у раму