WEARIN’IT TOGETHER! – Inkluzivni put mode

WEARIN’IT TOGETHER! – Inkluzivni put mode

Изложба фотографија Франка Пађетија

15 - 25. март 2024.

WEARIN’IT TOGETHER! – Инклузивни пут моде

О ИЗЛОЖБИ

Отварање: петак, 15. март, у 18.00 часова

Изложбу ће отворити:

– Њ. Е. Лука Гори, амбасадор Републике Италије у Србији

– Биљана Јотић, директорка Музеја примењене уметности

Учесници у панел дискусији:

– Франко Пађети, фотограф

– Жан Батист Андреани, директор Међународне модне академије (IFA) у Паризу

– др Александра Крстић, доцент на Факултету политичких наука Универзитета у Београду

– Лола Бригите Ингабира, “Wearinit Together модел

Модератори панела:

– Лаура Лунгароти, координаорка за западни Балкан и шефица мисије IOM-a  у Босни и Херцеговини

– Зија Гафић, регионални директор VII Academy за Балкан

Организатори изложбе: VII Academy у сарадњи са No Nation Fashion

О ИЗЛОЖБИ

Изложба фотографија Франка Пађетија и No Nation Fashion, у сарадњи са VII Academy, коју покреће Међународна организација за миграције (IOM), приступа теми миграције кроз иновативну и креативну перспективу, истичући индивидуалне приче, личности и достигнућа људи у покрету на западном Балкану кроз јединствене No Nation Fashion одевне предмете.

На изложби ће бити представљене фотографије реномираног фотографа Франка Пађетија настале у Босни и Херцеговини и Србији у јулу 2023. године, на којима су приказани No Nation Fashion одевни предмети које су израдили мигранти и локални дизајнери у Привременом прихватном центру „Ушивак“ (Босна и Херцеговина).

Кроз објектив камере која високу моду представља заједно са аутентичим окружењем, изложба позива на размишљање о инклузији миграната постављајући изазов устаљеним наративима о миграцијама и подстичући дебате о могућим решењима.

Ова изложба спаја моду, различитост, снагу и отпорност. „Wearin’it Together“ је много више од фотографија – то је и прича о хуманости и моћи инклузије испричана универзалним језиком моде.

Франко Пађети, чије фотографско умеће дочарава “Wearin’it Together“, познат је по својим приказима рата на којима успева да овековечи не само сцене страдања, већ и трачак наде и људскости. Он се недавно вратио моди, приступајући јој кроз свој заштитни знак репортажне, документарне фотографије.

Његове фотографије за рекламну кампању Dolce & Gabbana за јесен 2016. године на улицама Напуља, од којих су неке представљене на овој изложби, приказују становнике Напуља колико и саме манекенке. Тај приступ има и „Wearin’it Together“.

Поред задивљујућих фотографија Пађетија, присутни на отварању изложбе имаће ексклузивну прилику да виде изабране модне одевне предмете No Nation Fashion употпуњене јединственим маскама Јасе Кинга.

Након отварања изложбе уследиће панел дискусија током које ће учесници разговарати о самом контексту изложбе, као и о позитивном утицају који мода може да има у сагледавању и решавању изазова миграције данас.

У петак, 15. марта, у препуној главној музејској галерији, отворена је изложба фотографија „Wearin’it Together, реномираног италијанског фотографа Франка Пађетија.

Том приликом присутнима су се обратили Њ. Е. Лука Гори, амбасадор Републике Италије у Србији, мср Биљана Јотић, директорка Музеја примењене уметности, и Лаура Лунгароти, координаорка за западни Балкан и шефица мисије IOM-a  у Босни и Херцеговини.

Након свечаног дела одржана је панел дискусија у којој су, поред аутора Франка Пађетија, учествовали и Жан Батист Андреани, директор Међународне модне академије (IFA) у Паризу, др Александра Крстић, доцент на Факултету политичких наука Универзитета у Београду, и Лола Бригите Ингабира, “Wearin’it Together модел.

Изложба је отворена до 25. марта 2024. године.

Фотографије: Драгана Удовичић

LHOUMEAU Francois Bertrand – IOM