YOU ARE WHAT YOU SEE

YOU ARE WHAT YOU SEE

20 година визуелних комуникација Владана Срдића

05 - 25. октобар 2017.

Отварање изложбе: Четвртак, 5. октобар 2017. у 19:00

Кустос изложбе: Слободан Јовановић

Организатор: Музеј примењене уметности, Београд

Ретроспективна изложба радова Владана Срдића, српско-словеначког арт-директора, графичког и UI (User Interface) дизајнера, биће отворена 5. октобра у Музеју примењене уметности. На изложби You are What you See (Ти си оно што видиш) представљено је више од стотину радова из области визуелних комуникација, овог еминентног дизајнера, насталих током протеклих двадесет година. Још као апсолвент на Факултету примењених уметности у Београду, 1997. године, за плакат позоришне представе Душана Ковачевића Лари Томпсон, трагедија једне младости, у Звездара театру, Срдић добија најзначанију награду за дизајн у Југославији – Грифон. Осећај за хумор, потреба за друштвеним ангажовањем и жеља за јасноћом директне визуелне комуникације Владана Срдића воде порекло у радовима насталим током српске транзиције деведесетих година прошлог века. Његови ангажовани плакати за позоришну трупу Торпедо комбинују бруталност тога времена са авангардном поетиком овог крос-овер пројекта, у који је била укључена и музичка група Vrooom. За време рада у београдској филијали агенције „Сачи“, сарађује са дизајнером Славимиром Стојановићем, а упознаје и Лазара Џамића, писца и дигиталног стратега са којим ће сарађивати на неколико пројеката. У таквом окружењу, развија поетику графичке анегдоте, која постаје одговор на колапс друштвеног система након ратова у некадашњој Југославији.

Психолошка игра, која омогућава да се концизно представе авангардни позоришни театар, реномирани фестивал комуникација, књига о утицају стрипа или разни ауторски пројекти, основа је дизајнерске поетике Владана Срдића. Рад у Сачију у Србији деведесетих година прошлог века омогућио му је да размишља „ван оквира” конвенција индустријског маркетинга. Могућност да се игра са различитим надреалним ситуацијама у које смешта своје предмете и ликове Срдић ће касније применити на ауторске пројекте, као и на рад са клијентима чија је жеља да се подигне свест друштва о неким тешким темама. Налик карикатуристима, његов црни хумор огољава одређене друштвене појаве до апсурда позоришне фарсе. Двозначност његових радова уноси немир код посматрача, али свеприсутна је ведрина којом Владан Срдић започиње ту комуникацију. Зато целокупан Срдићев опус, представљен на изложби Ти си оно што видиш, представља позив посматрачу да дође и „види оно што је”.

Изложбу прати репрезентативан каталог, за који су текстове написали Давор Брукета, Лазар Џамић, Славимир Стојановић, Ања Суша, Борут Вилд, док је аутор уводног текста кустос Слободан Јовановић.

Избор радова

Отварање изложбе

Аутор фотографија: Веселин Милуновић