ЗА ЈАВНИ ПРОСТОР У ГРАДУ

ЗА ЈАВНИ ПРОСТОР У ГРАДУ

Европска награда за градски јавни простор 2008.

03 - 26. септембар 2008.

Изложбу организује: Урбанистички завод Београда
Центар за савемену културу Барселоне (CCCB – Centre de Cultura Contemporania de Barcelona) је оснивач и један од организатора бијенална Европске награде за градски јавни простор. Ова награда је установљена 2000. године са циљем да истакне значај архитектуре и урбаног дизајна у колективном животу града. Награда је тренутно једина те врсте у Европи и има за циљ да препозна, одбрани и промовише јавни градски простор, отворен и приступачан свима. У организацији ове награде учествује још пет организација које се баве архитектуром и градовима и то:The Architecture Foundation iz Londona, Architekturzentrum Wien, Cite de l’Architecture et du Patrimoine, Pariz, Nederlands Architectuurinstituut, Roterdam i Museum of Finnish Architecture, Helsinki.

Изложба у Музеју примењене уметности приказује награђене пројекте, заједно са узорком материјала конкурената ове године (174 пројекта, из 132 европска града). Такође ће бити приказан одабир различитог материјала из колекције јавног простора који је ЦЦЦБ формирао током свог постојања.

У оквиру изложбе биће представљен видео материјал са свих досадашњих такмичења, награђени пројекти као и сцене са јавних простора европских градова. Такође ће бити могуће претражити ЦЦЦБ wебпаге, истраживати јавни простор Барселоне, Архиву претходних награда и погледати снимљена предавања на тему јавног простора у ЦЦЦБ у Барселони. Посетиоцима ће бити доступна Библиотека јавних простора, листа књига, магазина и текстова који су се бавили овом темом.

Изложбу је приредио Центар за савремену културу Барселоне, а Урбанистички завод је у организацији помогла Амбасада Шпаније у Београду, шпанско Министарство спољних послова и сарадње, Шпанска агенција за међународну сарадњу, Општа управа за културне и научне односе. Организацију изложбе, као и прошлогодишње гостовање изложбе о урбаној трансформацији Барселоне, помажу такође Инжењерска комора Србије и Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу Београда. Организатор испред Урбанистичког завода је Жаклина Глигоријевић.

Како се каже у уводнику изложбе, „за свако друштво у променама, манифестација коегзистенције се изражава кроз нову дефиницију и организацију јавног простора. То је један од изазова са којима се данас суочава Србија у променама. Европска вокација ове иницијативе је стимулативни фокус за размишљање о будућности српских градова.”