ODSEK ZA KONZERVACIJU

Radionica za konzervaciju drveta

Milan Andrić, viši konzervator

Odsek za konzervaciju poseduje specijalizovanu radionicu za konzervaciju i restauraciju stilskog nameštaja, koja je istovremeno centralna muzejska radionica za Srbiju.

Konzervatorska radionica za drvo Muzeja primenjene umetnosti pruža usluge konzervacije i restauracije stilskog nameštaja i predmeta od drveta.

Kontakt telefon: 011 / 2626-841, 011 / 2626-494

Radionica za konzervaciju tekstila

Bojana Volaš, konzervatorka tekstila

Muzej takođe poseduje radionicu za konzervaciju tekstila.

Tokom 2011. godine u radionici za konzervaciju tekstila konzervirana je venčana haljina iz zbirke Odseka za tekstil i kostim. Reč je o haljini koju je 1878. godine u Beogradu nosila Draga Kandić na venčanju sa Ljubomirom Kovačevićem, istoričarem i političarem. Haljina je u kolekciju dospela posredstvom njihove ćerke Milice Rakić, supruge pesnika i diplomate Milana Rakića.
Konzervacija je podrazumevala rašivanje haljine na delove, mehaničko čišćenje, pranje, sušenje, konzerviranje oštećenja, vraćanje u prvobitni oblik i pripremu za izlaganje. Haljinu je konzervirala Marija Labudović Pantelić, a stručnu i praktičnu pomoć tokom ovog posla pružili su i konzervatori Etnografskog muzeja i Centralnog instituta za konzervaciju.

Haljina je bila izložena na izložbi „Venčane haljine u Srbiji u drugoj polovini XIX i početkom XX veka iz kolekcije MPU“ koja je održana u muzeju, u galeriji „Inkiostri“, u periodu od 22. septembra do 31. decembra 2011. godine.