Прашко квадријенале сценског дизајна и сценског простора 2019 – Андреја Рондовић

Žak i njegov gospodar

Andreja Rondović

Pisma slobodi

Andreja Rondović

Pisma slobodi

Andreja Rondović

01 Ime autora / podnosilac prijave:

Andreja Rondović

***

02 Kategorija:

Scenografija

03 Naziv projekta:

Žak i njegov gospodar

04 Opis (do 50 reči)

Žak i njegov gospodar je predstava koja na zanimljiv način preispituje temu predodređenosti, ali i odgovara na pitanje koji je najgori moguć završetak ljudskih priča. U samom tekstu drame, čuveni praški pisac Milan Kundera daje svoju verziju romana Fatalista Žak  Denija Didroa (Denis Diderot), filozofa iz XVIII veka. Samim tim, postojećim likovima pripisuje novi odnos prema njihovoj sudbini. Ideja za scenografsko rešenje proizilazi iz teme sećanja, prepričavanja događaja prlikom kog otvaramo razne „fioke“ u našoj glavi, kako bi se događaj što jasnije prepričao. Prostor sećanja viđen je kao ogoljena, sirova građevinska skela, koja će nastaviti da raste.

05 Impresum (produkcija, mesto, godina, ostatak autorskog tima):

Regionalno pozorište u Novom Pazaru, 2018; režija: David Alić; dizajn kostima: Selena Tomašević; dramaturgija: Kristina Bojanić; koreografija: Irina Mitrović

06 Fotografija:

Samir Delić

***

02 Kategorija:

Dizajn svetla

03 Naziv projekta:

Pisma slobodi

04 Opis (do 50 reči):

Okosnica ove predstave su pisma, pisana u periodu od početka Prvog svetskog rata do 1918. godine. Neka od pisama pisale su veoma poznate ličnosti naše istorije, a neka vojnici za koje nikada nismo čuli, majke koje nikada nisu uspele da ih pošalju; neka pisma nisu nikada ni stigla na željenu adresu. Život malog čoveka, pojedinca, jeste ono čime se grade promene i istorijski događaji. Kako se radi o istorijskoj temi, ideja za scenski dizajn, scenografiju, proizilazi upravo iz razmišljanja kako da više istorijskih perioda obuhvatimo u jedno – atmosferom. U ovom projektu se kroz svetlo ispituje atmosfera koja će gledaoce uvući u priče.

05 Impresum (produkcija, mesto, godina, ostatak autorskog tima):

Kulturni centar Novog Sada, 2018; režija: Ivana Janošev; majstor svetla: Zdenko Medveđ; zvuk: Vladimir Zima

06 Fotografija:

Andreja Rondović

***

07 Biografija

Andreja Rondović (1994) diplomirala je na Fakultetu tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, na Odseku za arhitekturu i urbanizam, smer Scenska arhitektura, tehnika i dizajn, a master studije je završila na istom fakultetu, na Odseku za arhitekturu i urbanizam, smer Scenska arhitektura i dizajn (2017). Profesionalno angažovanje na polju scenografije započinje u januaru 2018. godine radom na predstavi Žak i njegov gospodar u Novom Pazaru, uoči Festivala „Joakim Vujić“. Usledio je rad na predstavama Plavi zec slavi rođendan u Pirotu i Pisma slobodi u Novom Sadu. Njen najnoviji autorski rad je scenografija za predstavu rađenu po motivima iz drame Tartif (Narodno pozorište Sombor i Srpsko narodno pozorište Novi Sad), u režiji Igora Vuka Torbice.