55. Дечји октобарски салон - Позив ликовном педагогу

55. Дечји октобарски салон - Позив ликовном педагогу

Мој кућни љубимац...

05. фебруар - 05. јул 2020.

КОНКУРС

55. Дечји октобарски салон Музеја примењене уметности

Мој кућни љубимац…

 

Позив ликовном педагогу

Мој кућни љубимац… слоган је под којим ће бити одржан 55. Дечји октобарски салон Музеја примењене уметности, крајем септембра и у октобру месецу 2020. године.

Свако дете које има срећу да поседује кућног љубимца, зна колико је то вредно. Било да се ради о псу, мачки, зецу, корњачи или папагају, кућни љубимци заузимају  посебно место у дому и у срцу сваког малишана. Такође,  бројни су примери  да статус омиљених љубимаца имају необичне животињице попут голубова, слепих мишева, алигатора, змија… Сви они имају улогу најбољих и највернијих пријатеља детета. Када смо тужни, али и када смо срећни, наш кућни љубимац је увек близу, увек спреман да са нама дели сву радост овога света и у потпуности нам преда своје чисто срце. Деца која нису у могућности  да имају оваквог другара, склона су томе да га измисле. Зато треба подржати сваки избор и када је реч о реалном или о измишљеном љубимцу или пријатељу.

Наши кућни љубимци су наше велико благо и због тога их треба добро пазити и чувати. Кућни љубимци су на неки начин део наше породице, са њима углавном проводимо сваки дан који нам долази у сусрет, а живот без њих би био тешко замислив. У окружењу кућних љубимаца деца се уче одговорности и емпатији према другима. Сама чињеница да љубимца треба помазити, нахранити, прошетати или одвести код ветеринара, децу чини одговорним и бољим малим људима. Такође, многа истраживања указала су на веома значајну улогу кућних љубимаца и животиња када је реч о болесној деци, а посебно деци са посебним потребама. Несебична приврженост и чиста љубав ових драгих бића благотворно утичу на здравствено стање како здраве, а посебно болесне деце.

Љубав је  чаробна реч за сва бића на нашој планети, па наравно и за ваше кућне љубимце.

 

Ко може учествовати на конкурсу

На конкурс могу да се пријаве деца узраста од 4 до 14 година (предшколске установе, школе, дечји ликовни атељеи, дечји културни центри и сличне дечје установе и асоцијације).

 

Пропозиције

Учесници могу да конкуришу са радовима у наведеним техникама примењене и ликовне  уметности:

 • Пластично обликовање (глина, глинамол, пластелин, гипс, дрво, метал, керамика, жица, лим, каширани папир /папир- маше, дидактички необликован материjал / кутије, асамблаж)
 • Сликарске технике (акварел, гваш, темпера, пастел, колаж, комбиноване технике на папиру)
 • Цртачке технике (оловка, креда, угљен, туш)
 • Графичке технике (дрворез, линорез, картон-тисак, литографија, монотипија)
 • Сценографије, костими, текстил, батик, таписерије и витражи
 • Радови не смеју бити опремљени, нити урамљени
 • Установе и асоцијације могу да пошаљу до 10 радова у различитим ликовним техникама; највише два рада у истој техници од једног учесника и један рад када је реч о сценографији
 • Радови који не испуњавају пропозиције неће бити узети у селекцију!

 

Награде

Најуспелијим остварењима учесника Музеј ће доделити дипломе и награде, и то: три прве, три друге, три треће, три похвалне награде и награде наставницима који су остварили видљиве резултате у области неговања примењене уметности у настави ликовне културе. Осим музејских награда и диплома биће додељена и диплома УЛУПУДС – а.

Према пропозицијама изложбе, награђени радови постају својина Музеја примењене уметности, чувају се у колекцији дечје уметности Музеја и могу се повремено излагати и публиковати.

 

Када и како конкурисати

Рок за пријем радова на конкурс је продужен и молимо Вас да нам радове доставите у термину од 23. јуна до 5. јула 2020 године. Одбијени радови се неће враћати поштом, али се могу подићи по обављеној селекцији. Музеј није у могућности да чува одбијене радове.

 

На полеђини сваког рада треба попунити следеће податке:

 • Име, презиме и узраст ученика
 • Назив рада и техника
 • Назив школе и место
 • Име и презиме наставника
 • Контакт телефон наставника
 • Контакт e-mail наставника

Уколико се рад потписује, потпис аутора мора бити на полеђини рада. Попуњен формулар треба одштампати  (не писати руком) и залепити на рад. Уколико рад не буде имао читљиву легенду, неће бити представљен на изложби и репродукован у каталогу. Такође, молимо наставнике да не врше додатне интервенције на завршеним радовима (нпр. накнадно лепљење радова на картон или паспартуе), као и да шаљу највише два рада једног учесника у истој техници.

 

Контакт

За све договоре и обавештења на располагању вам стоје Леа Зеи, ликовни педагог и Милица Цукић, музејска саветница.

E-mail: decjisalon@mpu.rs; Телефон: 011 / 2626-494; 011 / 2626-841;

 

Формулар за пријаву и Позив ликовном педагогу у pdf формату

ФОРМУЛАР ЗА ПРИЈАВУ

ПОЗИВ ЛИКОВНОМ ПЕДАГОГУ